Бременните да пият 4 чаши вода над дневната норма

Защо тялото им има нужда от допълнителна хидратация

03 май 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Водата е необходима за образуването на околоплодната течност, която обгръща бебето, тя подпомага увеличаването на обема на кръвната плазма и стимулира производството на кърмата. Затова е толкова важна и необходима по време на бременността и кърменето. Всички физиологични процеси зависят от правилната хидратация на тялото и особено, когато тя осигурява живот. А в ранните етапи на бременността, когато много бъдещи майки имат проблем с повръщането, повишеният прием на вода компенсира по най-добрия начин усилената загуба на течности.
При бременните

нуждите от вода са с 300 мл на ден по-високи,

което се равнява на около 1-2 чаши вода допълнително спрямо общоприетото дневно количество от 2 литра.
За жените, които кърмят, нуждите от вода са със 700 мл на ден по-високи от нормата.
За кърмачката на практика това се равнява на около 3-4 чаши вода допълнително на ден. Такива са препоръките на здравните власти и медицинските специалисти във Великобритания, цитирани от Националната асоциация на водите от естествени източници със седалище в Лондон.

На водата често гледаме като на „забравеното хранително вещество“, а всъщност тя съставлява около две трети от телесното ни тегло. А по време на бременността нуждите се увеличават. За жените е препоръчително да си създадат здравословни навици и

да пият достатъчно вода още преди да забременеят

Така ще се подготвят за физиологични промени, които ѝ предстоят.
В цифри това означава, че трябва да си набавят 2 литра течности на ден, в идеалния случай 70–80% (1,4 до 1,6 литра) от напитки и 20–30% от храни с високо съдържание на течности като супи, манджи или сочни плодове като пъпеш и диня.

Бременността много често води до значително наддаване на тегло, средно плюс 12 кг.
Един от основните фактори за това е телесната вода, която се увеличава с около 6 до 8 литра. Освен това е изчислено, че водното съдържание на плода е около 75 до 90%, а количеството на околоплодните течности достига от 0,5 до 1,2 л.

Водата решава някои чести проблеми

През тези 9 месеца се препоръчва балансиран хранителен режим с прием на достатъчно количество течности.
Повече от половината жени се борят с гадене и повръщане, обикновено между 4-ата и 16-ата седмица на бременността, а една на всеки 200 жени страда от Hyperemesis gravidarum. Става дума за усложнение, характеризиращо се с постоянно гадене и повръщане. Състоянието се предизвиква от всевъзможни дразнители, включително и от слюнката.
Обичайният сутрешен дискомфорт, свързан с определени хормонални промени, не пречи на храненето и не е опасен за бебето.
Докато при Hyperemesis gravidarum гаденето и повръщането са факт почти целодневно и за много по-продължителен период, а това изисква повече внимание и най-вече по-обилна хидратация.


Снимка: Guliver / Getty

По същия начин пиенето на достатъчно вода по време на бременност може да помогне за предотвратяване на запека, който засяга около 32% от жените, особено през първото и второто тримесечие на бременността. Смята се, че това се дължи на повишаващите се нива на хормоните на бременността (а именно прогестерон), които могат да доведат до отпускане на червата и проблеми с перисталтиката.
Инфекциите на пикочните пътища също са проблематични, а изследванията показват, че около 3% от бременните влизат в болница именно заради тях. Обилният прием на вода може да помогне за

елиминиране на бактериите, които причиняват тези инфекции

Прекомерната консумация на захар по време на бременността увеличава риска от развитие на гестационен диабет. Жените с наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни към него. Високите нива на кръвната захар увеличават вероятността да се роди по-едро бебе (обикновено над 4 кг), състояние, наречено макрозомия.
Бебетата с макрозомия са по-податливи на диабет тип 2 като възрастни.
Жените над 35 години, дори без затлъстяване, също са изложени на по-голям риск от развитие на гестационен диабет. Практиката показва, че

рискът е възможно да се намали.

Британски специалисти р съветват подсладените напитки да се заменят с вода, нискомаслено мляко и напитки без захар. Важно е да се ограничи и консумация на плодов сок и смутита до 150 мл на ден (т.е. една малка чаша ). 
Необходимо е бременните да ограничат количеството кофеин, което консумират: не повече от две чаши разтворимо кафе или две чаши чай.
С повишено внимание трябва да се консумират и някои билкови чайове, които могат да съдържат високи нива на пиролизидинови алкалоиди (растителни химикали за отблъскване на насекоми) . Установени са в листата от билката пореч и в чая от черен оман. При бременност и кърмене трябва да се избягва употребата на енергийни напитки с кофеин.
Млякото е добър източник на калций. Този минерал подпомага изграждането и поддържането на здрави кости, а това е особено важно по време на бременност. Млякото съдържа протеини, витамини и минерали и не крие никакви рискове по отношение на кариеса.

Водата е основно хранително вещество

Това е най-естествената напитка за бременни и кърмещи жени. Въпреки че бременните жени могат да последват своите потребности от различни видове напитки, водата си остава един от най-здравословните начини за хидратиране, тъй като няма калории, захар или кофеин.

Бременните жени трябва да се опитват да пият вода по малко и на често, тъй като приемът на големи количества може да причини известен дискомфорт на бъдещата майка поради разширяването на пикочния мехур и растежа на плода. Жените, които кърмят, също трябва да се уверят, че приемат достатъчно течности. Полезен навик е винаги да държат до себе си чаша или бутилка с вода, особено когато сядат да хранят бебето си, независимо дали от гърдата или от шише.

 

 

Коментари
Последни видеа