Децата и бонбоните – какви са вредите и как да ограничим пораженията

Плюс няколко правила за хапване на сладки неща

11 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Трудно е да се намери дете, което не обича бонбони. Но родителите избягват да ги дават на децата си, тъй като са вредни. С какво точно вредят и възможно ли е от време-навреме да ги разрешаваме на малките, нека да разберем:

Вредата от бонбоните
Първо е добре да знаете от какво именно са направени бонбоните. Голяма част от тях са от въглехидрати, в които има прекалено много захар. Съответно полза от тях никаква, освен удоволствието от хапването на сладко. В този ред на мисли малко родители знаят, че децата имат патологична потребност от сладки неща. Всичко започва с кърмата (или с адаптираното мляко), които са по-скоро сладки на вкус. В такъв случай не трябва да се опасявате, че детето ви предпочита подобни вкусотии – то си му е в кръвта, както се казва.
Да, отсъствието на полезни вещества може да нанесе на организма редица вреди – в бонбоните няма нито калций, нито витамини, нито микро- или макроелементи.

Второ, бонбоните са много калорични. В 1 грам захар се съдържат около 4 калории, а в един бонбон могат да стигнат до 50, в зависимост от вида му. Не е чак толкова много, може би ще кажете. Действително не е, ако детето е изяло само един бонбон, но това се случва не по-често от много рядко, нали? Единственият повод за радост в случая е, че децата ядат инстинктивно и когато се наситят, прекратяват.
Но у деца, които имат проблем с излишните килограми, може действително да се наблюдават проблеми с контрола над себе си. В подобен случай ще трябва да ограничите употребата на бонбони, които водят до нарушаване на хранителните навици и излишно тегло.

Трето, известно е, че бонбоните са вредни за зъбите. По-точно те са провокиращ фактор за развитието на кариеси. Затова е важно да се грижите за устната хигиена след хапването на бонбони – може да използвате ябълка, дъвка без захар, айрян без сол.

Кога децата могат да ядат бонбони?
Да, съществуват определени правила за хапването на бонбони, когато става дума за деца:

Първо, родителите следва да открият максимално безопасните на пазара, тоест такива, които не съдържат захар. Това е малко трудна задача, но производителите вече са се погрижили да задоволят и това търсене, така че направете усилие заради бъдещето на децата си.

Второ, бонбоните не трябва да бъдат награда за свършените домашни задължения на детето, добрите оценки или примерно поведение. Бонбоните не трябва да бъдат средство за манипулация, също както и храната не трябва да бъде заместител на чувства и емоции. Поощрението и наказанието трябва да се проявяват в словесна форма, с жестове, но по никакъв начин чрез храна.

И, трето, бонбоните се ядат за десерт. Нали знаете вече колко калорични са? Ако детето ги хапва преди обяда или вечерята, вероятността да са се заситили, преди да са седнали на масата е огромна.

Има и още едно правило, което би могло да повлияе на детето да откаже или поне да намали бонбоните и другите сладки неща – просто ги дръжте непрекъснато на достъпно място, пред очите им. Не ги крийте, не поставяйте жестоки ограничения, както и не ги хапвайте и вие в присъствието на детето. При някои малчугани тази тактика работи, в останалите случаи – всичко е във ваши ръце.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа