Децата могат да израснат хранителната алергия

Домашният любимец помага за това

22 ноември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Австралийски учени откриха, че децата, които имат едни или други алергии с възрастта реагират на "опасните" хранителни продукти по-малко остро, а наличието на куче вкъщи позволява още по-бързо да се избавят от разстройството. Почти две трети от децата, които имат хранителна алергия, са способни да израснат симптомите някъде около 4-годишна възраст, изясниха учени от Детския изследователски институт "Мердок" в Австралия, пише news.rambler.ru.

Наблюденията показали, че колкото по-рано подобни деца се сдобият с куче, толкова по-бързо намаляват симптомите на хранителната алергия. Отбелязваме, че в Австралия подобни алергии сред децата са много по-често срещани, отколкото в други страни. 

За целите на изследването учените наблюдавали повече от 5000 деца на възраст 1 година. Оказало се, че, ако разпространението на хранителни алегии сред тях било 11% през първата им година, то намалявало до 3,8% към 4-тата. Най-вече децата преодолявали хранителната си алергия от айца, чиято разпространеност според изследването за три години намаляла от 9,5% до 1,2%. 

Станало ясно и, че наличието на по-големи братя и сестри, както и куче в дома през първите години на живота съществено намалява вероятността от развитието на подобен род алергии. Това се свързва с факта, че детето на практика от раждането си е тренирало имунната си система, заради контактите си с много дразнители, и това укрепвало работата на организма му.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.