Диня и радост е едно и също

Салати с полезния плодов зеленчук

03 август 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Динята, със сладкия си сочен вкус на лято, винаги се асоциира с радостно чувство, особено от децата.

Според класификацията на земеделските култури тя е плодов зеленчук и е чудно хубава и сама, и в компания с други храни. Освен това е сред най-полезните продукти, неслучайно включвана в диети за отслабване и детоксикация. Възползвайте се кой както я обича – нарязана на резени, със сирене, смесена с лек алкохол и заледена, или в салати. Ето две интересни рецепти:

Диня с маслини по гръцки

Необходими продукти: Четвърт малка диня, 200 г сирене, шепа черни маслини, няколко стръка прясна мента или джоджен, зехтин, черен пипер, мед

Приготвяне: Нарежете динята и сиренето на кубчета, на ситно нарежете прясната мента или джоджен. Обезкостете маслините, добавете и тях и разбъркайте. Овкусете със смесените мед и зехтин и охладете, а преди сервиране поръсете с прясно смлян черен пипер.

Диня с авокадо и раци

Необходими продукти: Половин диня, 2 твърди плода авокадо, 4 рулца от раци, 1 малка консерва месо от раци, няколко стръка копър, зехтин и табаско на вкус, сокът от половин лайм, 1 см пресен джинджифил

Приготвяне: Нарежете на ситно рулцата от раци, а месото от консервата раци натрошете и разбъркайте със зехтина, лимоновия сос и соса табаско. Посолете и добавете обелен и настърган джинджифила. Нарежете обеленото авокадо и динята на кубчета, смесете с раците и копъра, нарязан на ситно, разбъркайте и поднесете салатата охладена.

Марина Атанасова

 

Коментари
Последни видеа

Златна есен

23 септември 2020 г.