Какво да правим с храна, останала от празника

Разделете я на малки порции, преди да влезе в хладилника, съветва микробиолог

01 Януари 2019 г.
Какво да правим с храна, останала от празника

Снимка: Shuttersock

Подготовката на празниците винаги налага леко презастраховане. Купуваме, готвим, като че ли имаме по 9 стомаха като любимия на деца и възрастни извънземен Алф.
И, когато след празниците отворим хладилника, си даваме сметка, че наистина сме прекалили. Не знаем какво да правим – да я хвърлим или може да я хапнем в следващите дни.

Ето съветите на микробиолога Сандра Оливър, пред Yahoo Australia.

Зона на микробиологична опасност

Опасните микроорганизми в храната могат да започнат бързо да се размножават, ако тя се съхранява при температура 5 – 60 градуса. Затова, трябва да следите температурата в хладилника да не е над 5 градуса.
Преди да приберете храната в хладилника, си дайте сметка колко време този продукт е стоял на стайна температура.

- По принцип зеленчуците и продуктите от растителен произход, могат да бъдат прибрани в хладилника без риск, след като се престояли 2 часа на масата.

- Особено нетрайни са морските деликатеси (миди, стриди, скарди).
Ако те са били на масата 2 часа и повече (при 20 градуса), е добре да се консумират в момента, а след това да се хвърлят.

Готвеното – в хладилника

Според микробиоложката е по-добре, ако топлата готвена храна, веднага се прибере в хладилника, без да я чакаме да се охлади. Защото размножението на микроби в топлата стая е много по-бързо отколкото в хладилника.

Трябва обаче да се отчете какъв тип е яденето (дали и зеленчукова супа или ястие с месо) както и как в бъдеще ще се консумира – дали ще се запече отново, ще се притопля ли в микро-вълнова печка или ще се яде както е студено.

Сложете останалата храна в малки, а не в големи контейнери

Ако се налага да съхраните в хладилник манджа с месо, сос или супа, е по-добре да я разделим в повече, но по-малки контейнери, а не да я оставим в един голям. Защото в малкия обем по-лесно се поддържат необходимите 5 градуса.

„Ако големите порции храна са разделени на малки порции, те се охлаждат по-бързо в хладилника“, съветва Сандра Оливър.
Според нея миризмата на храната не може да е ориентир дали е годна за консумация и лесно може да ни подведе. Така че, не разчитайте на носа си.

Ако останалата от празника храна е съхранена правилно, може да се консумира до 3-4 дни след него, без риск от хранително отравяне.

Мона Василева

Здраве

Зоната за салати в хладилника e най-мръсна

Здраве

Колко време храните остават в хладилника без риск

Здраве

Идея на помощ: как да подредим хладилника

Още от Здраве

Излишните килограми в детска възраст са наистина проблем.

Снимка: Shutterstock

Детето е дебело! Мама ли е виновна

Има няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате добавка за вашето дете.

Снимка: pexels

Витамини за деца: имат ли нужда подрастващите от добавки и кои да изберем

Гъделичкането стресира бебето.

Снимка: Shutterstock

Защо е опасно да гъделичкате бебето

Татко проверява дали бебето спи. Снимка: Getty

 

Бебето трябва да се научи да заспива само

Особено в топлото време е много полезно за малчуганите да ходят боси.

Снимка: Shutterstock

7 причини да оставите децата да ходят боси

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Щастливи партньори разговарят. Снимка: Getty

Семейство с деца лежи на легло. Снимка: Getty

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Излишните килограми в детска възраст са наистина проблем.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Щастливи партньори разговарят. Снимка: Getty

Да поговорим

Щастливи в брака: 5 начина да го постигнете

Какво отличава щастливите двойки и как да се присъедините към тях (част 1)

Семейство с деца лежи на легло. Снимка: Getty

Да поговорим

Защо майките са толкова чувствителни, а татковците – обрани в емоциите

На какво се дължат различията и как да ги накарате да работят във ваша ваша полза

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

Разведена жена с дете. Снимка: Getty
 

Мнение на специалиста

Защо мъжете се страхуват от връзка с жена, която има дете

Какви трудности и страхове идват след развода

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

4 причини да ненавиждате родителските чатове

Те са не само пълна загуба на време, но носят и стрес

Щастливите Джейсън Момоа и Адриа. Снимка: Instagram

Заедно

Джейсън Момоа на пътешествие с новата любима из Япония

5 месеца след като се разведе с Лиза Бонет

Майка гушка бебето си. Снимка: Getty

Да поговорим

Как да се освободим от чувството за вина пред детето

Просто премахнете думата „трябва“ от речника си

12-годишната Мейбъл. Снимка: Instagram

 

Заедно

12-годишната дъщеря на Брус Уилис следва стъпките на татко си

Дъщерята на Ема Хеминг играе в училищна пиеса, а по-големите й сестри я подкрепят

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Изборът на точната ученическа раница е много важен.

Снимка: Shutterstock

Образование

Как правилно да изберем ученическата раница

Ето кои са важните детайли, за които трябва да внимавате