Кърмене при поискване

Какво трябва да знае майката за "свободния режим"

01 юни 2022 г.

Снимка: Getty

Храненето на бебето при поискване набира все повече последователки и сред младите майки и сред педиатрите. Но с всички видими плюсове, „свободният график“ има редица особености.
За тях разказва АГ-специалистът д-р Елена Кузина. 
Същността на режима на хранене при поискване е, че бебето получава храна винаги, когато е гладно и яде толкова, колкото иска.
Този режим е подходящ само за тези, които са на кърма. Въпреки факта, че много педиатри смятат този график за оптимален, той трябва да се използва с повишено внимание (и, ако бебето не наддава добре, потърсете съвет от лекар).
Веднага след раждането бебето, като правило, все още

не може да суче бързо и продължително

То  се уморява и спира, преди да има време да се насити. Тъй като получава твърде малко мляко на едно хранене, то се усвоява много бързо.
Следователно през този период то се нуждае от вашите гърди по 15 пъти на ден (понякога по-често). Паузите между храненията варират от 30 минути до 1,5–2 часа.
До края на първия месец, когато бебето стане по-силно, то ще се научи да суче възможно най-ефективно и ще бъде заситено от първото слагане на гърдата. Тогава интервалите между храненията ще се увеличат до 3 часа, а броят на храненията ще бъде намален до 7-8.

След шест месеца бебетата обикновено се нуждаят от

кърмене  4-5 пъти на ден

Храненето при поискване е особено полезно за деца, които са родени с ниско тегло, тъй като именно в майчиното мляко се съдържа максимално количество вещества, които ще му помогнат да стане по-силно.

Снимка: Getty

Трябва само да имате предвид, че при тези бебета сукателният рефлекс е слабо развит и те бързо се уморяват при хранене. Понякога заспиват, без да стигнат до висококалоричното мляко. Ако след почивка от 5-10 минути бебето продължава да яде, не трябва да се притеснявате. Но ако се разплаче от глад, трябва да му дадете изцедено мляко от бутилка.
Храненето при поискване също помага, ако майката има малко мляко. Честото поставяне на гърдата перфектно решава този проблем. По време на сученето в тялото на жената активно се произвеждат пролактин и окситоцин, хормони, които стимулират лактацията.

И още нещо ...
При „свободен“ график на хранене е важно майката да се научи да разпознава кога бебето е гладно и кога е сито. 
Педиатрите съветват внимателно да наблюдавате поведението на бебето. Когато е гладно, то започва да суче юмруци и да върти главата си в различни посоки в търсене на гърдата.
Ако мама пренебрегне тези „намеци“, то определено ще се разплаче.
Вторият въпрос, който тревожи кърмещите жени: как да определят, че детето е нахранено?
Гърдата не е шише и наистина е трудно да се проследи колко е изяло бебето. Въпреки това, няма защо да се притеснявате.. Децата перфектно усещат своята „дажба“: пускат гърдата само когато им е писнало. Също така не е необходимо да се страхувате, че бебето ще преяде: то ще оригне и ще изхвърли „излишното“.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа