Топ 10 на храните, които борят умората

Веднага даваме пълния списък от диетолог

20 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Съвременният начин на живот изисква човек непрекъснато да бъде във форма и тонизиран – но как да съхраним бодростта на ума и тялото?

Диетологът Елена Соломатина дава списък с продукти, които помагат да се поддържа енергията на високо ниво. Ето какво влиза в него, пише  medikforum.ru.

Орехи. В тях има много белтъчини, полезни мазнини, а също така и много важните за здравите нерви и психика витамини от група В и магнезий.

Авокадо. Първокласен източник на мазнини и калории, полезни за организма.

Черен дроб. Снабдява организма с витамин D, който помага да бъдем активни през целия ден.

Морски продукти. Съдържат йод, недостатъка на който води до отпадналост и оказва влияние върху функциите на щитовидната жлеза.

Яйца. Великолепен източник на холин – биологичен невромедиатор, който поддържа мозъчната активност.

Зеленини. Употребата на листни зеленчуци насища кръвта с кислород. Освен това защитават организма от процесите на окисление, които предизвикват силна умора и се появяват в следствие на употребата на голямо количество консерванти.

Ягоди, малини, къпини, боровинки. Съдържат мощен запас от антиоксиданти и по тази точка никой не може да се сравнява с тях.

Продукти-стимулатори. Към тях се отнасят тези, които активират работата на надбъбречните жлези: хрян, кръстоцветни (броколи, карфиол, репички, зеле, брюкселско зеле, китайско зеле), черен пипер, горчив черен шоколад и какао.

 

Коментари
Последни видеа