Внимавайте с кайсиите - може да са опасни за вас

В кои случаи е вредно да се ядат

13 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

В сезона на кайсиите – юли и август, можете да прочетете къде ли не колко са полезни тези плодове, и това ще бъде съвсем вярно. Но въпреки несравнимия им вкус и високо съдържание на витамини, те могат да нанесат вреда, ако са налице някои нарушения в организма:

На празен стомах

Кайсиите са вредни за ядене на празен стомах, защото плодовите киселини могат да предизвикат дразнене, а съдържащата се в тях захар да предизвика рязко повишаване на концентрацията на инсулин. След това ще настъпи същото рязко намаляване, което се отразява негативно върху работата на много органи.

Заболявания на щитовидната жлеза

Експертите отбелязват, че кайсии не трябва да се консумират при намалена функция на щитовидната жлеза. Каротинът, съдържащ се в тези плодове, не се абсорбира при хора със заболявания, които се дължат на тази патология, а организмът не получава нужният му витамин А.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Тези плодове са действително опасни за хора със заболявания на храносмилателния тракт. Пресните кайсии могат да навредят при остър гастрит с високата киселинност в стомашния сок, при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника. Когато има панкреатит – заболяване на панкреаса (задстомашната жлеза), специалистите също съветват кайсиите да се изключат от менюто.

Чернодробно заболяване

При наличие на чернодробни заболявания и по-специално хепатит, с кайсиите не трябва да се злоупотребява, казват лекарите.

При диария и ниско кръвно налягане

В тези случаи кайсиите също не са препоръчителни, защото могат да причинят диария, в резултат на което тялото ще загуби важни минерали. Прекомерното количество изядени кайсии също така може да предизвика замайване, засилено сърцебиене и да снижи кръвното налягане. Което прави този плод добър избор при високо кръвно.

Внимателно с костилките

Горчивите костилки от кайсиите могат да причинят тежко отравяне. Съдържащият се в тях гликозид амигдалин, разтворен в червата, образува отровното и токсично химично съединение циановодородна киселина. Ако ядките в костилките са сладки на вкус, тогава те могат да се ядат, но не и повече от 20 грама на ден.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа