Защо бебето суче лошо: 6 типични проблема

За всяка трудност има решение, твърдят специалистите

24 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Искате да кърмите, но не се получава. Причините са много и се различават в зависимост от възрастта на бебето.
Кои са най-честите и как да се справим, обяснява детският психолог Ана Крайнова.
През първия месец от живота на бебето има няколко проблема: слаб сукален рефлекс, неправилно закачане за гърдата, липса на кърма или анатомични особености на майчината гърда (обърнато зърно).

По-късно по време на храненето може да се появи постоянна летаргия (често заспиване)и временен отказ – при настинки, никнене на зъби ....
Една от най-честите грешки в този ранен период е, че понякога бебето се отделя от майка и се храни от шише. Сукането от биберона е по-лесно, отколкото от гърдата, особено ако дупката е с по-голям диаметър или не е съобразена с възрастта на бебето. То бързо свиква с „лесното“ хранене, а да се върне към гърдата, иска търпение и време.

Слаб сукателен рефлекс

Може да се случи след тежко раждане: продължително или обратно бързо раждане, усложнено от използването на форцепс или при цезарово сечение, както и когато се използват успокоителни лекарства.
Може да се дължи и на неврологични симптоми (например, ако бебето е родено преждевременно).
Какво да се приви? Помогнете на бебето да „намери” зърното: с палеца и показалеца си хванете внимателно гърдата и поставете зърното до ъгъла на устата му, а ако няма реакция, го поставете директно в устата му.
Дори, ако първите хранения не са минали по план, не се отчайвайте. Постепенно ще се справите. Просто трябва да се съсредоточите върху запазването на лактацията, като продължите да предлагате гърда на бебето си.
Можете също да му „помогнете“ като стимулирате зърното с масаж и компрес с топла кърпа върху гърдата. Затоплянето ще разшири каналите на гърдата и млякото ще се насочи към „изхода“.

Неправилно „закачане“

Намирането на удобна позиция е важно. Обърнете внимание дали гърдата блокира дихателните пътища на бебето. Ако не може да диша, няма как да суче.
Размерът на женската гърда, нейната мекота, както и формата на зърното са различни, затова и позицията по време на хранене може да е различна.
От класическите пози може да се назоват: поза А - легнала настрани, поза Б - седнала с бебето на ръце или върху специална възглавница, бебето вдясно от майката с глава напред, поза D - майката лежи на гръб, бебето е отгоре на корема ѝ.
Позициите трябва да се сменят, тъй като това помага да се изпразнят различните дялове на гърдата и да се намери по-удобно и „любимо“ място за бебето, където му е по-лесно да суче.


Снимка: Guliver / Getty

Хлътнало зърно

Често, дори още в родилния дом, на майките се поставя тази "диагноза" и им се препоръчва да използват специални силиконови или латексови подложки. Като правило обаче, те само усложняват процеса.

Какво може да се направи? По-добре е зърната да се подготвят за кърменето още по време на бременността.
С помощта на вакуумно засмукване или масаж на зърното с показалец и палец, с нежни дърпащи и въртеливи движения. Но много внимателно. Стимулирането на ареолата по време на бременността предизвиква рефлекторно свиване на матката, което може да доведе до повишен тонус или дори до спонтанен аборт.
След раждането допълнителната симулация на зърната ще помогне на матката да се свие по-бързо, което ще спре кървенето и ще помогне за бързото ѝ възстановяване.
Ареолата може да се стимулира с хладна вода преди кърмене. Така зърното "изпъква" ​​напред.
Когато се сблъскат с проблема с хлътналите зърна, майките намират бързо и лесно решение – започват да изцеждат кърма и хранят бебето от шише. Това временно решение влошава ситуацията – бебето отказва да суче от гърдата, тъй като това изисква много усилия.

Настинки
Бетата имат структурни особености на дихателните пътища и техните лигавици. При тях проходите на ушите и на носа са по-къси и тесни. И всяко възпаление е придружено от бързо възникващ оток на лигавиците, който може да блокира лумена. Това затруднява преглъщането и дишането. Ето защо при настинка бебето суче трудно, защото не може да диша.

Ако видите, че то активно посяга към гърдата, но щом поеме зърното, го изплюва и започва да плаче, сякаш от болка, тогава причината най-вероятно е проблем с дишането или болка в областта на гърлото или ухото. При силно смучене тъпанчето се прибира, което причинява силна болка или дискомфорт. Болки има и когато венците се подуват при никненето на зъбите. Това се случва след 6-ия месеца, но може и по-рано.

Навикът за "лесно" хранене

Ако първите хранения са от шише, тогава бебето може да откаже да суче, защото за него това е доста по-трудно. Бъдете търпелива

Внимание: криза
На 10-ия ден, на 3-тата седмица и в края на 3-ия месец хормоналната регулация на производството на кърма се променя. Временно (до 5-7 дни) производството на кърма намалява.
Много майки се отказват от кърменето, смятайки че млякото им е изчезнало. Но ако продължат да слагат бебето на гърдата, ако спят нормално, ако се хранят редовно и приемат храни, които увеличават производството на мляко (с изключение на цитрусовите плодове, които го намаляват) кърмата обикновено се възстановява за около една седмица.
Отказ или проблеми с кърменето може да има и при не съвсем очевидна причина - напрегната психологическа ситуация в семейството. Бебета обикновено са много чувствителни към емоциите на родителите си.
Ако се успокоите и отделите повече време и внимание на кърмачето, апетитът му най-вероятно ще се върне.

Снимка: Guliver / Getty

Бебето-сънливец

От раждането си бебето изявява своя характер. Някои обичат и спят повече. Ако наддава нормално, не е нужно да се притеснявате, че е пропуснало едно хранене, защото спи.
През първата година от живота, особено първите месеци, процесите на задръжка преобладават над процесите на възбуда. Това помага за възстановяването след раждането. Мозъчните структури узряват и постепенно се образуват нови невронни връзки.
При някои процесите на задръжка преобладават. Най-често това са преждевременно родени или родени със секцио. Те спят повече от връстниците си, не са така активни, когато са будни и сучат бавно поради физиологичните си характеристики.

В бележника на мама
След първия месец майчината гърда се подготвя за храненето – първите секунди на сукане са затруднени, след това гърдата се свива, каналите се разширяват рефлекторно и млякото започва свободно да изтича.
Така че си струва да бъдете търпеливи и дори мързеливото бебе ще получи своята порция мляко, само с малко усилия в началото. Докосването на ареолата или стимулирането на зърното са достатъчни.

Лошият апетит на бебето не винаги има очевидна причина – той може да се дължи на напрегната психологическа ситуация в семейството. Бебетата обикновено са много чувствителни към емоциите на родителите си. Когато сами се успокоите и отделите повече време и внимание на бебето, тогава и то ще се успокои и апетитът му ще се върне.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.