Защо детето отказва да яде

Има ли начин да се справим със злоядия малчуган без скандали

21 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Често срещан проблем, пред който повечето майки се оказват сякаш безсилни. Всъщност варианти да накарате детето да започне да се храни има. При това без да изпадате в паника, да крещите или да превръщате яденето в драма, което със сигурност не помага на детето, а още повече го стресира и настройва срещу храната. Преди да използвате обаче някоя от хитростите, които ще ви предложим, е много важно да си изясните и защо то отказва да консумира един или друг продукт, каква е причината за неговия бунт и дали това е моментно състояние или продължава вече твърде дълго. Защото за всеки проблем има различно решение.

1. Във фазата на растеж

Отказът от храна може да е свързан с фаза на растежа на детето, особено около 2-годишна възраст. Тази фаза продължава до около три години. В тази възраст детето започва да възприема себе си и изгражда своята идентичност, като утвърждава присъствието си в света и чрез опозиция. В този случай инатът не е прищявка, а положителен (и нормален) етап в неговия растеж. Следователно родителят не трябва да разглежда всяка реакция и поведение на детето с притеснение или истерия.

Снимка: Shutterstock

2. Греши, не харесва, опитва отново

Това се случва в периода на отбиването и въвеждането на други различни вкусове. Тогава детето е склонно да пробва и съответно да отхвърли някоя храна. Не бива да го насилвате, по-правилно е да му предлагате разнообразие. Също така е препоръчително да го оставите да експериментира и докосва храната.

3. Не настоявайте, опитайте отново

Много е важно да поставите пред детето по-голямо разнообразие от храни. След това го поканете само да открие онези, които ще му харесат най-много. Ако то откаже и не иска да пробва нещо в конкретния момент, не настоявайте. След време ще опитате отново и тогава може да имате повече късмет.

4. Дайте добър пример и се усмихвайте

Хранителните навици зависят до голяма степен от това, което детето възприема и вижда около себе си. Ако вие не обичате и се мръщите на някоя храна, то със сигурност ще попие и също ще започне да не я харесва, без дори да я е опитало. Причината е, че в първите години от живота то се учи именно чрез подражание и пример.

5. Виж този красив червен домат

Когато детето види на масата родители, които оценяват и ядат определено ястие с удоволствие, то се вдъхновява да го опита. Няма смисъл да обяснявате колко е полезно и как ще стане силен и висок, ако изяде конкретно нещо. Подобно твърдение няма значение за детето. Но много помага, ако се възхитите на цвета или аромата на даден продукт.

6. Яде малко

Това изобщо не е проблем. Страхът на родителите, че детето не се е нахранило, е в повечето случаи фалшив. И трябва да бъде преодолян, което е проблем на самите родители. Според специалистите не е полезно за здравето на детето да го насилвате да си изяде цялата порция до последната троха. Така започва затлъстяването.

7. Детето е способно да се контролира

Американско изследване показва, че още на 2,5 години детето е напълно способно да подбере храните, които са полезни за него и точното им количество. Следователно то трябва да бъде оставено да се научи да се самоконтролира, в противен случай натискът на възрастния блокира този нормален процес на автономност.

8. Всички на масата

Храненето трябва да бъде приятен и спокоен момент за цялото семейство, дори когато детето е много малко. Това е ритуал, който то трябва да споделя с мама и татко, а не да се храни само преди тях, от страх да не остане гладно. Така то ще се научи да се наслаждава на ястията.

Снимка: Shutterstock

9. Повече зеленчуци

Зеленчуците никога не трябва да липсват в детското меню, но често те са скучни за детето. За да го убедите, че освен полезни, са и много вкусни, просто проявете фантазия и ги предложете по интересен и апетитен начин.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа