С него всяко ястие не само става по-вкусно, но и се усвоява по-добре
Дете яде каша. Снимка: Shuttersock
Маслото е полезно за децата. То съдържа незаменими мастни киселини и витамин А.
Няма нужда да се страхувате от холестерола, който присъства във всички продукти от животински произход. Ако следвате нормата на консумация, препоръчана от диетолозите, това ще донесе само ползи.
Холестеролът е компонент на всички клетъчни мембрани, участник в синтеза на хормони, включително полови хормони, следователно в менюто на детето, започвайки от 4-5 месеца, трябва да присъства всеки ден обяснява диетологът Екатерина Пирева.
Масло. Снимка: Shuttersock
То се добавя в кашите на бебето, независимо от техния състав.
Но трябва да е безсолно. Кравето масло не съдържа млечнокисели бактерии, които могат да нарушат баланса на чревната микрофлора на детето.
Началната порция като добавка към кашата е 4 г на ден.
До една година дневната порция се увеличава до 6 г (за сравнение: 1 чаена лъжичка разтопено масло съдържа 5 г).
След това масло може да се слага в омлета или да се маже върху хляб.
От 1 година до 3 години дневната порция достига 15-20 г, след 3 години - 25-30 г.
По-добре е да разпределите този обем на равни части на три хранения: за закуска сложете масло в каша или намажете върху хляб.
За обяд го сложете в гарнитурата от зеленчуци например, а за вечеря гответе всяко ястие с него (например месо или риба).
Маслото е по-подходящо за задушаване и към гарнитурита в сравнение с растителното масло: при нагряване съставът на олиото се променя, което затруднява процеса на храносмилане.
Баща маже филия с масло. Снимка: Shutterstock
Съхранявайте го правилно: Под въздействието на светлина и висока температура съдържанието на витамин А в маслото намалява, така че трябва да се съхранява в хладилник в затворен съд.
По-добре е да го добавяте към ястията непосредствено преди сервиране.
Производството на масло се състои от два етапа. Първо млякото се разделя на две части – високо и нискомаслена. От първия, в резултат на разбиване, се получава масло. Съдържанието на мазнини в крайния продукт може да бъде 72,5% или 82%. И двата вида са подходящи за деца, тъй като разликата между тях е незначителна.
Сметаната също се извлича от "мазнината" част на млякото.
Тя съдържа от 10% до 35% мазнини и 2-3% протеини. Може да се добавя към каши и дори да се маже върху хляб.
Само имайте предвид, че по отношение на съдържанието на калории и хранителни вещества 1 грам масло с 82% масленост съответства на две чаени лъжички 10% сметана.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари