Слънцезащитните кремове вредят на сперматозоидите

Съставките им влизат в кръвта

10 юни 2018 г.

Кремовете, които пазят от слънцето, се отразяват зле на активността на сперматозоидите, сочат резултати от датско проучване. Резултатите от него бяха изнесени на конгрес по ендокринология в Бостън.

Проучването

13 от общо общо 29 UV филтъpa, използвани в cлънцeзaщитните продукти в CAЩ и Eвpoпa, мoгaт дa нapyшaт фyнкциятa нa мъжкитe пoлoви клeтки – cпepмaтoзoидитe. Някoи oт тяx дopи имитиpaт eфeктa нa жeнcкия пoлoв xopмoн пpoгecтepoн и пречат на тяxнaтa пoдвижнocт, твърдят учените, въпреки че изследванията са проведени само в лабораторни условия и резултатите се нуждаят от допълнителни потвърждения.

Датските учени смятат, че слънчевите филтри, които предпазват от UV-лъчите, проникват през кожата и влияят негативно на сперматозоидите. Няма значение коя част на тялото покриваме със защитен крем и колко е отдалечена от гениталиите, обясняват те.

Рискът

Съставки от слънчевите филтри в кремовете се откриват в проби от кръв и урина.

Сперматозоидите били поставени в условия, които наподобяват естествена среда - във Фалопиевите тръби, които свързват яйчниците с матката. И след това учените оценили сигналите, които активизират сперматозоидите при промяна на концентрацията на калциевите йони.

Известно е, че каналите за калций в сперматозоидите имат важна роля в процеса на оплождането. Така установили, че съставки от 13 слънцезащитни филтъра блокират активността на сперматозоидите.

Защитата

„Този ефект се проявява при съвсем малки дози, много по-нищожни, отколкото са откритите в организма на мъжете, след като са се мазали със слънцезащитен крем“, коментира шефът на проучването Hилc Cкaкeбeк oт Koпeнxaгeнcкия yнивepcитeт в Дaния.

Затова учените предлагат контролът върху регистрацията на тези козметични продукти да е много по-строг, особено след последните проучвания. Те съветват мъжете, които планират да стават бащи, да се въздържат от всякакви защитни кремове, но да използват изпитани предпазни средства – лека риза, тениска, шапка или шал.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа