Някои деца имат имунитет срещу СПИН

Имунната им система просто игнорира вируса

Снимка: pixabay.com

Всяко десето заразено с ХИВ дете не се разболява от СПИН са установили британски лекари от университета в Оксфорд. Имунната система на тези деца не реагира на вируса на имунодефицит, пише Мениджър нюз, като се позовава на Би Би Си.

По правило 60% от заразените с ХИВ деца, които не получават антиретровирусна терапия, умират в период до 2,5 години, докато заразените с аналогичен вирус маймуни остават живи.

Вирусът е опасен с това, че рано или късно неутрализира напълно имунната система и оставя организма беззащитен срещу всякакви инфекции. Състоянието е известно като синдром на придобита имунна недостатъчност – СПИН.

При 170 заразени деца от Южна Африка обаче лекарите открили десетки хиляди вирусни частици във всеки милилиър кръв. Нито едно от децата не е приемало антиретровирусни препарати, но и при нито едно от децата вирусът на ХИВ не е отключил СПИН.

Количеството открити чужди тела в кръвта теоретично би трябвало да изтощи имунната система на децата в опита ѝ да пребори инфекцията, а носителите на вируса би трябвало да бъдат тежко болни. Нищо такова обаче не се е случило.

Според един от авторите на изследването имунната система на тези деца просто игнорира вируса, доколкото това изобщо е възможно. Получава се парадоксът, че така имунната система се спасява от самоунищожение.

ХИВ убива белите кръвни телца - „войниците“ на имунната система. Колкото повече тя смята за опасна болестта, толкова повече бели кръвни телца изработва и толкова повече те я унищожават за сметка на хроничното възпаление.

Според лекарите новите резултати дават съвършено различен поглед към заболяването. Защото се оказва, че не вирусът е толкова опасен, а реакцията на имунната система.  


При 10% от децата с ХИВ имунната система приличала на имунната система на 40 вида маймуни, заразени с подобен вирус. След хиляди години еволюция организмите на маймуните се приспособили към инфекцията.

Лекарите отбелязват, че необичайната защита от ХИВ се среща изключително при деца, но не и при възрастни. С възрастта имунитетът придобива „агресивност“ към чуждите тела.

Логично може да се предположи, че с възрастта защитните механизми на децата ще се активират и ще нарасне рискът от заболяване. Но дали е така, питат се лекарите.

Според американски учени от университета в Атланта може би става дума за първи признаци на съвместната еволюция на ХИВ и на човека.

Остава и въпросът дали е безопасно пациентите, устойчиви срещу ХИВ, да не бъдат подлагани на терапия, още повече, че в зрелостта си те рискуват да заразят по полов път партньорите си.

Откритието може да насочи лекарите и по нов път към лечението на инфектираните с ХИВ, след като бъдат проучени особеностите на организма на устойчивите към вируса деца. 

Коментари
Последни видеа