Кърмете, за да се спасите от диабет за цял живот

Какви са другите ползи за здравето на майката

Снимка: Guliver / iStock

Майки, които кърмят бебето си поне 6 месеца, намаляват с 47% риска да развият диабет по-късно в живота си, сочат резултати от проучване, публикувано в престижното научно списание Journal of the American Medical Association (JAMA).

Учени от университета в Калифорния проучват 1200 жени на възраст 18-30 г. и доказват, че тези, които са кърмили децата си поне 6 месеца, 47 % по-рядко страдат от диабет тип 2 до края на живота си в сравнение с тези, които въобще не са кърмили. А тези, кърмили по-малко от 6 месеца, намаляват риска с 25%.

„Установихме пряка връзка между продължителността на кърменето и намаляването на риска от развитие на диабет втори тип, и то след като взехме предвид всички рискови фактори за развитие на заболяването“, обяснява д-р Ерика Гандерсън, ръководител на проучването.

Учените са убедени, че има биологични причини, заради които кърменето защитава от диабет.
Например – когато жената кърми, тя стимулира хормоните, които контролират нивата на инсулин в кръвта и понижават гликемията. Това помага на младите майки и да редуцират теглото си, което се е покачило по време на бременността.

„Рискът от диабет намалява прогресивно с продължителността на кърменето, без значение на раса, на гестационен диабет, на начина на живот, на хранителните навици, на килограмите и другите фактори, които увеличават метаболичния риск преди бременността“, обобщават учените.

Заедно с това кърменето намалява риска от рак на гърдата с 30% за тези майки, които хранят естествено бебето си в продължение на година и от рак на яйчниците с 25% за тези, които кърмят поне 2 месеца.
Кърменето бързо нормализира теглото след раждане. Процесът на сучене предизвиква контракциите на матката, което от своя страна също допринася за възстановяването на размера ѝ и провокира разход на енергия на ден от около 200 калории.
Когато жената кърми, организмът ѝ използва резервите от мазнини, които са натрупани в ханша, таза и бедрата.
Успоредно с това, ако тя кърми повече от 6 месеца, е надеждно защитена от високо кръвно налягане десетки години напред.

Източник: topsante.com, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа