5 малко известни факта за съня на бебето (част I)

При детето и възрастните различията са много

Снимка: Guliver / iStock

1. Сънуват още от утробата

От третия месец на вътреутробното си развитие, през 50 на сто от времето бебето е във фазата на така наречения бърз сън, по време на който сънува. Новороденото – също.
То също прекарва около 25 % от времето в тази фаза на съня, за разлика от възрастните хора. Според експерти, това е доказателство, че бебета сънуват.
Какво виждат обаче по време на сън – остава загадка.

2. Всички се будят през нощта

Възрастните и децата спят спокойно цялата нощ, докато бебетата – не. Те се будят обикновено, когато са във фазата на лекия повърхностен сън и отново се връщат в нея.
Разликата е само, че едни успяват да се върнат във фазата на дълбок сън, а други – не. Те се успокояват трудно и се нуждаят от вашата помощ.

3. При малките деца циклите на сън са по-кратки

Възрастните преминават през всички фази на сън на всеки 90 минути, новородените на всеки 60 минути.
Последователността на фазите също е различна. Малките могат изведнъж да преминат във фазата на бърз сън – тогава в съня си те се усмихват, потрепват, което е доказателство, че сънуват.
След това преминават в повърхностен сън, а накрая към фазата на бърз сън. Тези бързи цикли са причина за по краткото спане на бебетата. Докато възрастните от фаза на лек сън минават в дълбок, а след това към фаза на бърз сън.

4. Сънят ражда сън

Много родители държат детето будно през деня с надежда, че ще спи по-дълбоко и непробудно през нощта. Лишават го от обеден сън, вечер го слагат по-късно, за да се умори и да спи през цялата нощ.
Ефектът е обратен. Когато са лишени от сън, децата се преуморяват, стават неспокойни и хиперактивни. Нивото на хормоните на стреса при тях се повишава, а това им пречи да заспят.
Единственото изключение на това правило: не ги оставяйте през деня да спят прекомерно дълго, защото това действително пречи на нощното заспиване.

5. Сънят е накъсан и това е нормално

Напълно нормално е детето да спи 20-40 минути през деня, особено, ако спи по гръб. Това е правилната позиция за най-малките.
Краткият сън възниква, когато детето минава от една фаза на сън в друга. При преместване или въртене то може да не успее да се върне във фазата на дълбок сън. Затова, когато детето се научи да се върти, ще започне да спи по-спокойно и по-дълбоко.

Втората част на текста може да видите тук.

По материали на babble.com, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа