Бебета в Англия, Канада и Италия – най-ревливи

Най-спокойни са в Дания, Япония и Германия

Снимка: Guliver / iStock

Британски учени направиха първи опит да начертаят „карта“ на страните в света, в които бебета са най-ревливи.
 Англия, Канада и Италия – са държавите, в които новородените плачат най-много и най-продължително. Причината са коликите. На какво се дължат те – медицината няма категоричен отговор, а средствата за облекчаването им, въпреки че са много и най-разнообразни, обикновено не дават очаквания резултат.

Коликите идват внезапно някъде на третата седмица след раждането и около четвартия месец  също така внезапно изчезват. Спазмите продължават близо 3 часа на ден и карат новороденото непрекъснато и сърцераздирателно да плаче. Това тревожи безкрайно младите родители.

Британски учени от университета на Уорик анализират обобщени данни от 27 предишни проучвания с 8700 бебета от различни страни в света в това число Германия, Дания, Япония, Канада, Италия, Холандия и Великобритания. Те засичат по колко време новороденото плаче и в кой отрязък на деня се случва това.
За последен път подобен анализ е правен през 50-те години. От тогава до днес обаче има огромни  промени в начина, по който бебето се гледа, има и значителен напредък в областта на лекарствените средства и подходи. На родителите са нужни нови стандарти за оценка дали бебето плаче прекомерно много или в рамките на нормалното.

Резултатите от новото проучване са публикувани в списание The Journal of Pediatrics.
От тях става ясно, че бебета плачат средно по 2 часа на ден през първите две седмици след раждането им. 
През шестата седмица – времето за плач достига пик - 2 часа и 50 минути в денонощие, а през 12-ата постепенно намалява до 1 час и 10 минути.

Друго интересно откритие на британските учени е, че в някои страни по света бебета плачат около половин час на ден, а в други – над 5 часа в денонощие.
Най-ревливи се оказали мъниците от Великобритания Италия и Канада и Холандия, докато тези от Дания, Германия и Япония не плачели толкова много.

Учените установили какъв процент от бебета страдат от колики и по кое време се случва това.
Във  Великобритания  28% от бебета имат колики през 1-2 седмици след раждането. В Канада – 34,1% през 3-4 седмица, а в Италия – 20,9% през 8-9 седмица.
Най-спокойни били бебета в Дания – едва 5,5% от тях плачели през 3-4 седмица след раждането, а в Германия – 6,7% от новородените плачели през 3-4-а седмица.

Учените нямат обяснение на какво се дължат разликите. Сред възможните фактори, които окозват влияние, те изброяват – по-слабо изразено социално неравенство, по-голяма отговорност на родителите в грижите към новородените и генетични фактори.

„Има големи разлики в продължителността на плач през първите седмици от живота. И наблюдавайки страните, в които бебетата плачат най-малко, можем да разберем някои нови факти. Искаме да изясним дали това е свързано с грижата на родителите за бебето или с други фактори – каквато например е генетиката. Новите критерии и „норми“ за плач ще помогнат на лекарите да успокоят родителите и да им обяснят дали бебето плаче както останалите или повече, трябва ли да вземат специални мерки или да направят изследвания“ , коментира психологът Дитер Волк, шеф на проучването.

Според изследователите тези бебета, които се кърмят, по-често страдат от колики в сравнение с изкуствено хранените.
За да се изяснят причините обаче, са нужни допълнителни проучвания.

Източник: The Guardian, адаптация Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа