И Шотландия ще подарява кутия на всяко новородено бебе

По примера на Финландия

Снимка: Guliver/ Getty Images

Властите в Шотландия започват да следват десетилетния пример на Финландия и от 2017-а г. ще подаряват кутия с подаръци от държавата на всяко новородено бебе. Премиерът на Шотландия Никола Стърджън вече връчи първите такива кутии на бъдещи майки, съобщава Мениджър нюз, като се позовава на Би Би Си. 

Всички новородени деца в Шотландия ще получават кутии до лятото по нова пилотна програма от три месеца в Клакмананшър и Оркни. Всяка кутия-подарък съдържа дрешки за бебето, памучни чаршафи, мини дюшек, одеяло, играчки - общо 40 неща, сред които има още дигитален термометър, дебело яке за зимни дни, бебешка хавлия с качулка за баня, книга за бебета, гъба за баня за миене от естествени материали, пелени за многократно ползване, постелка за игра за бебе, постелка за смяна на памперси и преобличане и други.

Връчват се по примера на Финландия, която подарява кутии с подаръци на бебетата, родени в нея от 1938 г. насам, за да покаже, че държавата дава на всички деца равен старт. 

Проектът на шотландското правителство ще му струва 6 милиона британски лири годишно, по предварителни оценки на експерти. 

Всичко ще идва с поема на име "Welcome Wee One", специално написана от шотландската писателка и поетеса Джаки Кей. Шестима шотландски студенти са спечелили финала на конкурс, проведен от музея V&A Museum за проектиране на дизайна на кутиите, които ще се произведат до края на тази година. 

"Бебешката кутия на Шотландия е силен сигнал за нашата увереност, че всяко дете, независимо от обстоятелствата около него, трябва да получава най-доброто начало в живота. Това е проста идея с доказан ефект за борба с бедността, подобряване на здравето и подкрепа на родителите, и аз съм горда и развълнувана, че пилотната програма вече е в ход", коментира премиерът Никола Стърджън. 

Коментари
Последни видеа