Кои черти на лицето наследява детето

Британски учени изчисляват по какво прилича на родителите

Снимка: Guliver / iStock

Учени от Кралския колеж в Лондон установиха кои черти на лицето най-често се предават по наследство.

Те проучвали 3D модели на лица при еднояйчни близначки, които имат 100 процента еднакви гени и при двуяйчни – с около 50 % общи гена. Сравняването на чертите на лицата на тези 1000 бебета дало основа за изводите.
Така те установили и кои черти се предават най-често като ги подредили в диапазон от нула нагоре. Като с нула отбелязали тези гени, които не играят никаква роля, а едивица  дали за един единствен значим фактор. Така учените успели да направят карта на тези черти, които най-често се предават по наследство, пише  Zee News. 
Те установили, че най-често се унаследяват белези като скули, основа на носа, областта над и под устните и вътрешният ъгъл на очите. Тези части на лицето са най-повлияни от гените, които носим.

„Гените определят приликата с родителите ни и това е очевидно. Трудно е да различим един от друг еднояйчните близнаци.  Въпреки това  се оказа истинско предизвикателство да открием коя част на лицето се унаследява най-често“ , каза проф. Джовани Монтана, ръководител на проучването.

Картата, която учените са начертали, ще помогне да се установи кои точно гени участват във формиране на чертите на лицето. Има вероятност тези гени да кодират и дефектите на лицето, обясняват учените.   

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа