Кърменето пази от диабет тип 2

Проучванията показват, че настъпват трайни промени в женския организъм

Снимка: Guliver / iStock

Жените с гестационен диабет, които кърмят за не по-малко от три месеца, биха могли да се предпазят от диабет тип 2, тъй като в организма настъпват трайни метаболитни промени. Това установиха учени от Хелмхолц Център в Мюнхен.

Според данните им около 4 % от всички бременни в Германия развиват гестационен диабет, а всяка втора жена с такъв развива и диабет тип 2 в следващите 10 години. В предишно изследване германските учени са доказали, че кърменето за повече от три месеца може да има защитен ефект върху тялото на жената, а днес вече знаят и една от болестите, от които кърменето предпазва.

В проучването взели участие 200 пациентки, родили преди около три години и половина и развили гестационен диабет по време на бременността си. Изследователите провели стандартен глюкозотолерантен тест и взели кръв от жените преди и след това. В последствие сравнили резултатите със 156 различни метаболита от жени, които са родили наскоро.

Ето какво споделя за резултатите д-р Даниела Мух, директор на Института за изследване на диабета към Хелмхолц Център: „Наблюдавахме това, че метаболитите на жени, които са кърмили повече от три месеца, се различават драстично от тези на жените, кърмили по-малко. По-продължителната лактация се свързва с промяна в производството на фосфолипиди и с по-ниско съдържание на верижно-разклонени аминокиселини в кръвната плазма на майките.“

Всъщност лактацията влияе на някои метаболитни „пътеки“ в организма, свързани със заболявания, и по този начин оказва защитно действие върху цялото тяло.

В тази връзка германските учени вече планират как да развият достатъчно добри стратегии за промотиране на кърменето сред майките с гестационен диабет.

Елисавета Цалова по материали от diabetes.co.uk

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.