Наложеният ритъм ден-нощ стимулира недоносеното

Той ускорява наддаването на тегло и развитието на бебето

Снимка: Guliver / iStock

Австралийски учени са убедени, че за преждевременно родените бебета е особено важно да бъде установен и наложен ритъм на будуване и сън, известен още като циркаден ритъм. Защото той може да ускори наддаването на тегло, развитието на мозъка и да доведе до по-бързото им изписване от болница.

Полза

Циркадният ритъм започва да се формира, още докато бебето е в утробата. От края на третия триместър информацията кога е ден и кога настава нощ „преминава“ през майката и стига до детето.
 

„Това обаче не се случва с преждевременно родените. При тях връзката се прекъсва рано, защото те идват на бял свят много преди срока. И шансът този циркаден ритъм някак да се изгради по-късно е малък. Това е така, защото в интензивното отделение, където новороденото попада, постоянно е твърде шумно, осветлението през деня и през нощта е силно", обяснява д-р Питър Марк, специалист по репродуктивна биология, ръководител на проучването.

И това дава отражение по-късно в живота. Защото науката вече е доказала, че хора, при които циркадния ритъм е нарушен, са изложени на по-висок риск от наднормено тегло и рак.

Помощ

Екип учени от университета на Западна Австралия проучва как светлината и мрака могат да помогнат и да ускорят растежа на бебето. Те използвали малки дози кортизол и мелатонин – хормони, които организмът естествено произвежда и, с които регулира циркадните си ритми, като ги комбинирали с превръзки на очите на новородените, за да имитират нощ.
 

„Надяваме се да докажем, че ако бързо след раждането успеем да възстановим циркадния ритъм на недоносеното бебе, ние ще успеем да подобрим растежа, което ще има добър ефект по-късно в живота и ще намали риска от наднормено тегло и други болести“, обобщават учените.

Източник: University of Western Australia

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.