Недоносените развиват по-рано езикови умения

Преждевременното раждане не носи само негативи

24 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Повече се говори и проучва какви са проблемите в развитието на детето, ако се появи на бял свят много преди срока. Смята се, че преждевременното раждане носи само негативи. Ново американско проучване доказа, че тези бебета имат едно безспорно предимство – по-рано развиват езикови умения в сравнение с доносените си връстници, съобщава  Zee News.

Екип от Северозападния университет в Илинойс доказа, че тези деца имат ранно развита силна връзка между езика и познанията. И макар че по отношение на физическото си развитие и като цяло те са по-слаби, имат мощно предимство - те по лесно свързват говора със смисъла на думите, което им позволява добре да се ориентират в околната среда. 

В хода на проучването лекарите сравнили недоносени без здравословни проблеми и бебета, родени в термин, за това как как правят връзка между езика и категоризацията на предметите.  И стигнали до извода, че недоносените бебета близо месец по-рано преди доносените добиват умения получени от това, че слушат как им се говори.
Нещо още: при доносените понякога възниквали проблеми с усвояването на езика, с обработката на познавателната информация и концентрацията на вниманието, докато недоносените се справяли значително по-успешно.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.