Децата и "умните устройства" - още един проблем

Поредната причина да им спестяваме времето с тях

Снимка: Guliver / iStock

Десетки станаха причините, поради които трябва да ограничаваме времето на децата ни пред смартфони, таблети и подобни. Алармираха ни за това учени, медици, психолози, социални работници, че и самите родители, сблъсквали се с проблемите, които произхождат от прекомерната употреба на облъчващите екраните ни деца. 

Ново изследване по въпроса излезе тези дни, съобщава vladtime.ru. В случая то е свързано по-скоро с физическа, отколкото с психологическа вреда върху малките и подрастващите.

Честото взиране в екрана води до синдрома на "сухото око". Специалисти изследвали подробно това свое подозрение и провели наблюдение над сто деца в Корея. Станало ясно, че у всички, които използват смартфон, таблет или преносим компютър - за дълго или за кратко време, се наблюдава гореупоменатия синдром.

Той възниква, защото детето мига по-рядко, когато се взира в монитор. Обикновено подобни проблеми възникват у хора, които са в зряла възраст и работят на компютър, но до днес това не бе наблюдавано у деца. 

Месец, след като ограничили използването на "умни" машинки от децата, синдромът на "сухото око" изчезнал. Затова специалистите съветват родителите обезателно да контролират времето, което децата им прекарват по една или друга причина пред монитора.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа