Учени: децата да играят повече навън

Слънчевата светлина намалява с 30% риска от късогледство

Снимка: Guliver / iStock

Днешните деца не прекарват достатъчно време в игри навън и това, че не тичат и скачат на чист въздух, както много добре знаем, не е хубаво за здравето им.

Но британски учени посочиха нова причина да ги накараме да излязат в парка - недостигът на слънчева светлина води до сериозни проблеми със зрението.

Екип от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина установи, че въздействието на лъчите от ултравиолетовия В-спектър намалява с 30% риска от късогледство. Ето защото те съветват родителите да осигуряват и насърчават децата да прекарват повече време в игри навън.

Това е най-добрата профилактика за зрението им по-нататък в живота.
Известно е, че късогледството се дължи на много фактори. И за да установят въздействието на слънчевата светлина, учените изследвали около 4 000 души на възраст 65 и нагоре. Те проверявали зрението на доброволците, събирали проби за анализ на кръвта, провели анкета за начина им на живот. След анализ на факторите на влияние, те отделили група от 371 души с късогледство и 2797 здрави.

Оказало се, че колкото повече време хората прекарват на открито под въздействие на UV-лъчите във възрастта 14-19 и между 20-59, толкова рискът от миопия намалява.
А добавянето на витамин D на практика не оказвало никакво влияние.

Друго самостоятелно проучване, публикувано в  JAMA Ophtalmologie доказа, че късогледството е по-често при хора, които живеят в градовете, където социалноикономическото ниво и образованието са по-високи. 
Проучването сочи, че хора, които са прекарали повече време в училище и са с по-високо ниво на образование, 2 пъти по-често страдат от проблеми със зрението.

Източник: Daily Mail

Коментари
Последни видеа