Учени: не е нужно детето да се къпе всеки ден

Препоръки на Американската академия по дерматология

Снимка: Guliver / iStock

Много родители настояват детето да се къпе всеки ден. С това затрудняват и себе си, и детето. Това не е нужно. В зависимост от възрастта и особеностите на косата и на кожата, препоръките са различни. Те са систематизирани в новите насоки на Американската академия по дерматология и значително могат да ни облекчат, пише News-medical.net.

Режимът на къпане се променя в зависимост от активността и възрастта на детето. Хлапето трябва да се къпе няколко пъти в седмица. Наличието на различни бактерии върху кожата не е проблем. Организмът трябва да се научи да се справя с болестотворните и да си изгради имунна защита.
Хигиенният режим се определя от няколко фактора – възраст, особености на косата и кожа, дали детето спортува.

Възраст: Децата между 6 и 11 г. трябва да вземат душ 2-3 пъти в седмицата. 
Коса: Косата се мие с шампоан 1-2 пъти седмично, поне до началото на пубертета. Ако обаче косите са сухи, слаби или силно къдрави (африкански тип), миенето с шампоан е един път на 7-10 дни.
Спорт: Тези деца, които спортуват, плуват или се потят, вземат редовно душ и изплакват косата като се препоръчва да използват лек балсам.
Пубертет: От 12 години нагоре, от самото начало на пубертета, детето трябва всеки ден да взема душ и да си мие косата с шампоан. Като лицето се мие два пъти дневно - сутрин и вечер, за да се махне мръсотията и омазняването и да се намали рискът от младежки пъпки.
Ако тийнейджърът има някакво кожно заболяване или потта е с неприятен мирис, трябва да се търси консултация с дерматолог.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа