Ваканцията не винаги носи полза за детето

Понякога то губи 80% от физическия си капацитет, натрупан по време на учебната година

Снимка: Guliver / iStock

Ваканция е най-чаканото време от малки и големи ученици. Надеждата на родителите е, че ще е полза за здравето на детето.
Ново британско проучване сочи, че това съвсем не е така, защото вместо да играят навън, на чист въздух, малчуганите не са така активни като през учебната година и прекарват твърде много време пред екраните на телефони, таблети и електронни игри.

Това е особено изявено при деца на разведени родители, сочи проучване на UK Active, представено по време на конгрес на Европейския колеж за спортни науки (European College of Sport Science).

Учените стигнали до тези изводи, след като изследвали показатели на 400 британски ученици от 14 различни училища преди ваканцията и след това. Резултатите сочат, че през лятната ваканция учениците губят близо 80% от физическия си капацитет, натрупан по време на учебната година.

На какво се дължи този рязък спад?
Според учените той е резултат на времето, което децата прекарват пред екраните, вместо да играят навън. 
Това в по-малка степен се отнася за малчуганите от по-заможни семейства. Докато при по-бедните и при разведени родители, разликата е съществена – резултатите им са 18 пъти по-лоши.
Причината според учените е, че голяма част от спортните активности през лятото са платени и не са по джоба на семейства с ниски доходи.

Затова те предупреждават, че обездвижването има и дълготрайни последици за децата – намалена трудоспособност, неустойчиво внимание и по-лош успех в училище. Заедно с това липсата на физическа активност увеличава риска от натрупване на излишни килограми, от болести на сърцето и диабет. И съветват родителите да осигуряват поне 2-3 часа игри навън за детето и то всеки ден.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа