Дамска превръзка издава преждевременното раждане

Оцветява се, щом върху нея попадне амниотична течност

Снимка: Guliver / iStock

Учени разработиха „умна“ дамска превръзка. AmnioSense предсказва риска бременната да роди преждевременно, пише The Daily Mail. 
Въпреки, че тя изглежда напълно като обикновените превръзки, е доста по-различна – променя цвета си, когато върху нея попадне амниотична течност, което е сигнал за преждевременно раждане.

Като реагира на промени в киселинните нива на вагиналния секрет, AmnioSense дава сигнал за тревога 12 часа преди раждането да започне. Така жената може своевременно да потърси лекарска помощ.  

Сега лекарите използват скъпи диагностични тестове, които могат да кажат дали жената отделя амниотична течност.
Преждевременното изтичане на околоплодните води дава старт на родовия процес при две от всеки 5 бременни, при които бебето се явява на бял свят преди термина. Това е свързано и с по-висок риск от инфекции. По-висок риск има при жени, които носят близнаци, такива с наднормено тегло и диабет.

Известно е също така, че слабото отделяне на амниотична течност не може да се забележи. Още повече, че в последните месеци на бременността жените често леко се изпускат и не могат да задържат добре урината.

Новите дамски превръзки се носят в продължение на половин ден и съхраняват резултата до 2 часа.  

Мона Василева

.

Коментари
Последни видеа