Идeя на помощ: За максимална полза от водните процедури

Кога и как душът мобилизира и кога успокоява

Снимка: Guliver / iStock

Всеки има предпочитано време на деня, в което си взема душ. За някои това е сутринта, за други – вечер преди сън. Ново проучване установи как часът, в който правим този хигиенен ритуал може да се отрази на общото състояние. 

То установи, че сутрешният душ събужда креативността и е особено подходящ за хора със стресираща работа, докато вечерният е подходящ за тези, които трудно превключват от една дейност в друга и бавно се настройват за нощта. И като вземат душ, те заспиват по-лесно.

Така че вземането на душ може да отпусне или да приведе тялото в боен режим. Важното е правилно да подберем часа.

Когато вземаме душ преди лягане, ние помагаме на организма да регулира вътрешната температура.
Под водните струи тялото се загрява, после постепенно изстива. А това „вика“ съня и човек заспива по-бързо.
Сутрешният душ на свой ред освежава не толкова тялото, колкото съзнанието, като го зарежда с енергия.

Може да се възползваме от „екстрите“ не само в къщи, но и в СПА центровете, които предлагат няколко опции със специфично въздействие - душ на Шарко, душ на Виши, контрастен швейцарски душ.
При всяка от тях водната струя е с различна сила, температура и постига определена цел.

Някои правят нежен масаж, който освежава кожата, успокоява нервите и релаксира.
Други използват водна мощ от няколко атмосфери, за да разбият подкожната мазнина и да стопят целулита, като правят силов масаж.

Най-популярен е душът на Шарко. При него водна струя с мощ от 4 атмосфери се насочва към тялото от 3-4 метра разстояние. В началото водата е гореща, накрая – хладка. Ефектът се дължи на смяната в градусите и на мощния „камшик“, с който струята бие по тялото.

Масажът увеличава притока на кръв към всички органи и подобрява работата на цялата кръвоносна система.

Терапията създадена от френския психиатър Жан Мартен Шарко. Той изпробва лечебния ѝ ефект върху нервно болни и стига до заключение, че помага.
Според д-р Шарко механичното въздействие на струята активизира както повърхностните, така и дълбоко разположените нерви.
Той започва да го прилага при хора с депресия, психози, нервни заболявания и със синдром на хронична умора и получава много добри резултати.

За разлика от душа на Шарко швейцарската методика е щадяща и използва повече вода, която се стича на тънки хоризонтални струйки по цялото тяло. Те „работят“ а принципа на акупунктурата като малки иглички, които активизират периферните рецептори.
Струята стимулира притока на кръв към всички вътрешни органи, повишава тонуса и укрепва организма.

Подобно е въздействието на душът на Виши. При него топлите струйки вода падат върху кожата като дъжд от тънки нишки. Те повишават йонизацията и подобряват кислородния обмен. Процедурата е освежаваща, има и лечебен ефект.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа