Контрацепция на бъдещето: имплант с копче On/Off

Включва се дистанционно, работи 16 години

Снимка: Guliver / iStock

Напълно нов подход предлагат учените на жената, която иска да се предпази от нежелана бременност – имплант с копче за дистанционно включване и изключване. Така опцията да се дезактивира по желание ще е изцяло в нейни ръце.

Колко пъти изпадате в ужас, че сте пропуснали часа, в който да глътнете анти-бебе хапчето? Не дай си боже и деня. Не сте ли си задавали въпроса: „Дали пък не съм взела 2 таблетки?“

Стресът е огромен и е познат на всяка жена. Какви ли не разработки се правят, за да я подсещат: специални кутийки със стрелки и номерация на деня от месеца, „говорещи“ опаковки или пък подсещане със звън по мобилния, което въобще не е дискретно ...

Разработката

Последната разработка обаче надминава и най-смелите мечти. Американски учени от Технологичния институт в Масачузетс създадоха революционен имплант MicroCHIPS, съобщава MIT Technology Review. Проектът е финансиран от фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Новият контрацептив ще е микроскопичен - 20 мм и ще се имплантира под кожата в ръката, на корема или на хълбока. А най-сензационното е, че ще е снабден с бутон, с който да се включва и изключва, както дистанционно може да командвате вашия телевизор.

Работата на импланта е проста – има резервоар и батерия, която освобождава слаб импулс и активира резервоара. Той „доставя“ на организма порция хормон - 30 микрограма левоноргестрол, който по принцип се използва и в много анти-бебе таблетки.

Предимствата

Имплантът ще може да „работи“ в продължение на 16 години, без нужда от презареждане. За сравнение спиралата анти-бебе трябва да се подменя на 4 – 8 години. А контрацептивните таблетки все повече губят популярност.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа