Меню, което пази бременната от диабет

Учени: средиземноморската диета е добро решение

Илюстрация: Guliver / iStock

Средиземноморската диета, която препоръчва пресни плодове зеленчуци, висококачествен зехтин, ядки, семена, риба и яйца, е много подходяща за бременните. Те често са изправени пред 2 здравни проблема – гестационен диабет и наднормено тегло.

Ако бъдещата майка добави към изброените продукти кисело мляко, сирене, макарони на базата на зърнени култури, ако намали употребата на червени меса, салами, колбаси, масло, сметана и се откаже напълно от газирано и фастфуд, има шанс да се спаси изцяло и от диабет и от натрупване на излишни килограми.

Подобен начин на хранене е полезен за всички, но учени от лондонския университет „Куин Мери“ изследват как той се отразява на бременните и най-вече, ако жената е с повишен риск от усложнения, свързани с обмяната на веществата ( прееклампсия и гестационен диабет).
За целта на проучването те подбират от британски болници 1252 бременни с наднормено тегло, хипертония и високи нива на кръвна захар, които разделят на 2 групи.
Първата до края на бременността спазвала средиземноморската диета, с особен акцент на орехите и висококачествения зехтин, а другата – обичайното меню.

Според публикация с списание PLOS Medicine, начинът на хранене не се отразява по никакъв начин на риска от преекампсия, а също така и на опасността от лош развой на бременността (мъртво раждане, недоносен или плод с ниско тегло при раждане).
Оказва се обаче, че тези, които се хранят според изискванията на средиземноморската диета намаляват риска от гестационен диабет с 35% .
Освен това този начин на хранене предпазва от натрупване на излишни килограми. Като тези, които спазвали диетата, качили само 6,8 килограма за деветте месеца, а другите, които били с традиционно меню – 8, 3.
Екипът планира да задълбочи проучването, за да изследва как се отразява средиземноморската диета на бебето в утробата и най-вече дали, след като се роди намалява риска от наднормено тегло в детството, както и от алергия и астма.

Източник, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа