Стресът през бременността невинаги вреди

Краткият е стимул за бебето, хроничният – с негативни последици

Снимка: Guliver / iStock

Стресът по време на бременността е нежелателен и вреден. Учени подложиха на анализ този известен факт. И установиха, че не е точно така.
Те доказаха, че краткотрайният и внезапен стрес е стимул за развитие на бебето, за разлика от хроничния, който има негативен ефект и трайно отражение върху детето.

Резултатите от проучването на швейцарски специалисти от университета в Цюрих и немски лекари от Института Макс Планк са публикувани в сп. Stress.

Проблемът е в това, че когато човек е под силен стрес, организмът освобождава специфични хормони – известни още като хормони на стреса и по-специално кортикотропин (CRH), който пък отключва друг хормон – кортизол.
Учените установили, че при стрес хормонът CRH се отделя и от плацентата, която доставя хранителни вещества към плода. В резултат на това малки количества от този хормон попадат в околоплодните води като оказват положително въздействие.
Еднократното освобождаване на хормона ускорява развитието на бебето в утробата. Това е механизъм, който му дава шанс да оцелее при евентуално преждевременно раждане.

Ако обаче стресът при бъдещата майка е силен и продължителен, нивото на CRH хормона в амниотичната течност остава високо и позитивният ефект добива отрицателен знак.
Хормонът принуждава плода да се развива по-бързо, което нарушава нормалното съзряване на органите, в това число на главния мозък и сърдечносъдовата система.

Екипът стига до тези изводи, след като наблюдава 34 здрави жени във втория триместър на бременността, подложени на амниоцентеза. Процедурата анализира околоплодните води, като самата интервенция отключила в бременните рязко повишаване на стресовите хормони.

След това учените сравнили нивото но кортизол в слюнката на майките и тези на CRH хормона в амниотичната течоност и не открили никакви разлики. Така те стигнали до извода, че макар и силен, краткотрайният стрес на майката не носи вреда за бебето в утробата.

„Очевидно природата е направила така, че да защитава нероденото бебе от негативното влияние на майчиния стрес“, обяснява Улрике Ехлерт пред The Daily Mail. 
След това учените изследвали група бъдещи майки, при които стресът по различни причини е силен и продължителен. И установили, че концентрацията на CRH хормона в околоплодната течност е значително повишена, което застрашавало нормалното развитие на бебето в утробата. Като последиците от това, според учените, могат да се проявят години по-късно, когато детето порасне.

Лекарите съветват бременните да си осигурят възможно най-много спокойствие и релакс в този период, да избягват всякакви негативни преживявания и стрес.
А след като жената роди, по-често да държи бебето си на ръце, да му пее, да го гушка и да му осигури контакт кожа-до-кожа, който сваля нивото на стрес както у нея, така и при новороденото. Тази близост с майката е от особено значение за правилното развитие на детето.

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа