Музикална възглавница успокоява деца с аутизъм

Релаксира нервите и им помага да заспят

02 май 2017 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Учени разработиха музикална възглавница, която успокоява деца с аутизъм. Звуците, които Dreampad pillow издава, релаксират нервната система и викат бързо съня.

Рандал Редфилд, един от създателите на възглавницата, разказва как работи тя: „Възглавницата леко вибрира и успокоява нервната система с нежна музика. Това освобождава от стреса и помага за по-бързо заспиване.
Въздействието и безопасността ѝ са изследвани в медицинския факултет на Колумбийския университет. Звуците на  Dreampad pillow се
 излъчват не от обикновен предавател, а от трансформатор на звука едва, когато детето легне върху нея. И ги чува само този, който я ползва.“

Идеята осенява Редфилд през 2007 г., когато разработва терапия с музика и движение за деца с аутизъм и такива, които се обучават трудно. За целите на обучението той използва същите специални трансформатори на звука, но поставени в слушалки.

Така, с течение на времето, Редфилд се убеждава, че трансформаторите на звука са осбено ценни за терапията. Те имат успокояващ ефект при деца с по-висок праг на тревожност, които,  заради високата си тактилна сетивност, обикновено не могат да чуват през слушалки. Тогава той стига до идеята да вгради трансформаторите във възглавница.

Особеното на Dreampad pillow е, че музиката не се предава чрез вълни както обикновено, ако я слушаме на слушалки, например.
От възглавницата тя минава директно през тялото и релаксира нервната система като въздейства най-вече на парасимпатиковия дял. Той е част от вегетативната нервна и се намира в гръбначния мозък.

„Човек е свикнал да чува музиката си с тялото си. Това се случва винаги, когато говорим – вибрациите на гласа ни минават към вътрешното ухо. Ето защо гласът резонира по-отчетливо, когато говорим, отколкото, когато го слушаме на запис.
И за разлика от йога или медитация, които също релаксират, възглавницата има това въздействие, без да се налага да правим усилия. За децата с аутизъм това е важно. Много от тях търсят усамотение. И, когато легнат върху възглавницата, само те чуват музиката, което особено им харесва. Възглавницата  се явява тяхното „тайно място“, в което могат да се скрият. И с удоволствие тръгват към леглото“
, обяснява създателят.
Повече може да научите ТУК. 

Източник: mothering.com, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа