1 от 10 жени с неразпознати признаци на ендометриоза

Болница „Надежда” открива специализиран кабинет за диагностика и лечение

05 Март 2019 г.
1 от 10 жени с неразпознати признаци на ендометриоза

Снимка: Shutterstock

Над 10 смущаващи предвестника има едно от честите женски заболявания – ендометриозата. То обаче умее да се „маскира“, слага слага „шапка-невидимка“ и няма никакви симптоми. Ако пък даде сигнал – силни болки по вмеме на цикъл, обилна менструация, проблемно забременяване – те често се подценяват или се свързват с нещо друго. Това бави и отлага поставянето на диагноза и лечението също закъснява.

На 7 март 2019 г. МБАЛ „Надежда“ открива специализиран кабинет по ендометриоза, в който момичета и жени със симптоми на заболяването ще могат да бъдат консултирани от водещи специалисти с богат опит в областта, начело с д-р Георги Стаменов.
Откриването на кабинета е част от информационна кампания на Надежда „ЕндоМарт. Защото е важно!“ за ендометриозата – заболяване, което засяга всяка десета жена по света. 
Направленията, в които ще работи кабинетът, са обвързани с най-честите проявления на заболяването като болков синдром, проблемно забременяване, яйчникова ендометриоза, както и случаите на т.нар. дълбока ендометриоза, когато ендометриозните огнища са се разпространили дълбоко, коремните органи, причинявайки сраствания и хронично възпаления. 
Записването става на регистратурата на МБАЛ „Надежда“, както и на тел. 02 441 79 70, 0882 193 970.

Болестта

Ендометриозата е изключително разпространено гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица – ендометриума, се разпространява на различни места извън матката.
При това под влияние на месечния хормонален цикъл, тези ендометриозни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, отколкото звучи, тъй като създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с потенциално тежки усложнения.
Ендометриозата влошава яйчниковия резерв и намалява броя на яйцеклетките. Създава и имунни проблеми, които пречат на имплантацията на ембриона. В по късна възраст може да се прояви с дълго кръвотечение и болки - до невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности.

Засяга 1 от десет жени

Июстрация: Shutterstock

По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст. Всяка десета жена има ендометриоза.

По-честа е след 25-35 години

Най-често ендометриозата се установява при жени между 25 и 35 годишна възраст, защото нейния растеж се осигурява от женските полови хормони, естрогените.
Веднъж вече появила се, тя израства с всяко покачване на нивата на тези хормони.
Уви, никога в живота не е прекалено рано или прекалено късно да сблъскате с тази диагноза, има описани случаи от 10-годишни деца до 70-годишни възрастни.
Затова ако имате дъщеря, която влиза в пубертета и има оплаквания от твърде болезнен или обилен цикъл, не я утешавайте, че това е просто женската съдба, а постъпете отговорно и я консултирайте със специалист.

Причините: науката търси отговор

Науката все още търси причините за възникване на ендометриозата. Има различни теории и предположения за възможни рискови фактори, като например ретроградна менструация, обърната матка, хирургични интервенции в малкия таз, промени в имунитета, наследствени фактори, но те или нямат категорично изяснена пряка връзка с ендометриозата или не се установяват при всички засегнати.

Според някои изследвания жените, които не са раждали, както и тези, при които менструацията е започнала на по-ранна възраст е възможно да са с повишен риск от развитие на ендометриоза.
Според други хипотези началото на ендометриозата датира още от преди раждането – при попадане на ендометриални клетки извън матката по време на вътреутробното развитие, които впоследствие се видоизменят и превръщат в ендометриозни огнища през време на пубертета.

Маскирана под „шапка-невидимка“

Много често ендометриозата се развива в тялото под шапка-невидимка, тя стартира своето развитие без абсолютно никакви симптоми. Когато пък симптоми има, те често пъти се подценяват и пренебрегват от жените, което води до един от главните проблеми с това заболяване – твърде късното поставяне на диагнозата. Това отнема години изгубено време, в което разпространението и развитието й са можели да бъдат забавени и да се избегнат по-сериозни усложнения.
Всяка трета жена с ендометриоза е преминала през кабинетите на повече от трима специалисти, преди да ѝ бъде поставена правилната диагноза.

Тревожни сигнали

1. Изключително болезнена менструация

Нормално е месечният цикъл да е съпроводен с болка. Не е нормално тази болка да е толкова силна, че да ви пречи да водите обичайния си начин на живот.

2. Болка по време на полов акт

Когато по време на секс удоволствието е помрачено от болка, това може да е се дължи на наличие на ендометриозни лезии по задната стена на вагината или долната част на матката.

3. Проблемно забременяване

Начините, по които ендометриозата пречи на забременяването са различни и не винаги докрай изяснени. Тя не винаги води до проблеми с репродукцията, но според различни проучвания между 35 и 50% от жените, страдащи от заболяването, не могат да забременеят без медицинска помощ.

4. Обилен или продължителен цикъл

Обилното и продължително менструално кръвотечение може да бъде симптом на различни гинекологични патологии. Една от най-честите причини – наличие на миоми в матката – нерядко е съпроводена и от ендометриозни огнища.

5. Болка в таза извън цикъла

Болката ниско долу в корема и кръста по време на цикъл е позната на всяка жена. Когато обаче тя не си отива с края на менструацията, а ви съпровожда постоянно, непременно трябва да потърсите причината за нея с помощ от специалист.
Хроничната тазова болка може да бъде симптом на много и различни заболявания, сред тях много често „виновник“ се оказва ендометриозата.

6. Подуване, запек, диария

Ако страдате от симптоми на дразнимо дебело черво, които не се дължат на друго заболяване, може причината да са ендометриозни лезии. В този случай временното облекчаване на симптомите с лекарства без рецепта с хранителни режими няма да помогне – търсете навременно установяване на причината с помощта на специалист.

7. Тревожност и депресия

Голяма част от жените с ендометриоза страдат от тревожност и депресия – предвид начина, по който заболяването може да смути нормалния начин на живот и дори най-баналните ежедневни активности, негативното отражение върху психичното здраве далеч не е неочаквано. Възможно е обаче тази връзка да е много по-директна, тъй като има данни, че ендометриозата може да предизвиква биохимични изменения в работата на централната нервна система.

Така че , ако имате 4 или 5 от посочените признаци, потърсете консултация.
Тежестта на симптомите и тежестта на заболяването нямат връзка.

Възможно е изключително силни оплаквания да се предизвикват от лека форма на ендометриоза, както и тежка форма да се развива с години без никакъв външен знак. Общото е, че няма безобидна ендометриоза – нелекувана или лекувана по неподходящ начин, тя може да доведе до сериозни усложнения.

Автор: колектив МБАЛ “Надежда“

Здраве

Създадоха гащи, които не се свалят при гинеколога

Здраве

Кога да посетим детски гинеколог

Здраве

Отложеното майчинство може и да не се състои

Здраве

Болница „Надежда“ отвори 4 нови кабинета

Още от Здраве

Снимка: Getty

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Приемете последствията и отговорността, за да продължите осъзнато напред.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Getty

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как