340 ученици под карантина в Каталуния

Два дни след началото на учебната година

16 септември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Случаите на коронавирус в Испания продължават да се увеличават - броят на заразените е почти 594 000, а над 30 000 са починалите. Последният уикенд бележи печелен рекорд – най-много нови случаи както и починали от края на строгата карантина, която действаше в страната съобщава БНР.

Статистиката показва, че Испания е на девето място в света и по брой на инфектираните, и по брой на смъртните случаи. Само през последния уикенд в страната са регистрирани 27 404 нови случая на Covid-19 и 101 смъртни.
Мадрид е с най-много инфектирани, следван от Каталуния, където за 24 часа са открити 1 328 новозаразени. От тях 45 са ученици, което доведе до налагането на карантина на 338 деца на втория ден от началото на учебната година.
Според експерти, развитието на пандемията все още не е достигнало пик - в различните области се наблюдава неравномерно покачване на заболеваемостта. Като причина се изтъква миграцията на сезонните работници и туризма.
В рамките на седмица автономните общности са извършили над 630 000 PCR тестове, от които 12,6% са дали положителни резултати.
Това, както и фактът, че вече има заразени почти 57 000 здравни работници накара властите да потърсят помощта на популярни в интернет личности, които да обясняват на младите ползата от ограничаването на социалните контакти.

 

Коментари
Последни видеа