5 мита за питейната вода

Колко да пием на ден, коя е най-полезната и още...

18 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Много от нас са чували, че е вредно да се пие вода от чешмата, а дневната норма за приeм на течности е 2 литра. Вярно ли е това? Rambler развенчава някои от митовете за водата веднага:

Вредно е да се пие вода по време на хранене
Този мит е възникнал на основата на твърдението, че с нея разреждаме стомашния сок, което на свой ред пречи на храносмилателния процес. Всъщност, стомахът сам регулира киселинността си, а също е способен и да "стопли" някои храни. Затова и водата съвсем не разрежда стомашния сок и следователно, няма нищо лошо в това да я приемате по време на хранене.

На ден трябва да пием по около 2,5 литра вода
Често се среща твърдението, че дневната норма вода трябва да се пресмята, като изхождаме от собствените си килограми. Но в същия момент не се взимат под внимание нито болестите на човека, нито неговата активност и хранителен режим. Например е доста опасно хората с бъбречни заболявания да прекаляват с водата. Вегетарианците също не трябва да прекаляват с течностите, тъй като ги получават от плодовете и зеленчуците. Така че всичко е строго индивидуално, но да кажем, че литър и половина вода на денонощия за възрастен човек е съвсем нормален прием.

Твърдата вода е вредна за здравето
Филтрите за вода са неизменна част от живота на съвременния човек. Разбира се, че да се пие чиста вода е полезно, но не трябва и да се изпада в крайности. Полезните минерали, които се съдържат във водата, са много важни за хората. А да се кристализират в стомаха на човек, както в чайника, просто не е възможно. Напълно пречистената (като дестилираната) вода няма да донесе полза на никого, тъй като лишена от минерали, които например поддържат плътността на костната тъкан и работата на мускулите, както и укрепват сърдечния ритъм.

Не трябва да се пие газирана вода
Обикновената газирана вода без консерванти, оцветители и добавена захар по никакъв начин не е вредна за здравето. Освен това, минералната газирана вода утолява по-добре жаждата и пречи на преяждането.

Изворната вода е най-полезната
А също и снежната, планинската и дъждовната... Каквото и да чувате, от крана у вас тече също толкова "заредена" вода, колкото и филтрираната.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.