Ако спортувате през бременността, кърмата се подобрява

Промените в състава ѝ доказват учени от университета в Охайо

11 август 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бъдещите майки, които планират да кърмят бебето си, е добре да са активни и много да се движат по време на бременността. Спортуването подобрява състава на кърмата, сочат нови проучвания на екип от университета в Охайо, чийто резултати са публикувани в списание Nature Metabolism.

Активното движение през бременността е от полза въобще за здравето на бъдещата майка и на бебето, но сега учените доказаха ползата и от кърменето, ако жената планира да храни естествено.

Специалните захари в кърмата 

Учени от университета в Охайо проследяват 150 бременни и ги наблюдават през целия ден и след раждането. Така установяват, че тези, които се движат повече и са физически активни, имат по-високи нива на 3SL - специални захари в кърмата. Тези олигозахариди са особено полезни за здравето на бебето.

Известно е, че в майчиното мляко са открити 90 вида олигозахариди, които образуват над 900 различни химически съединения. Всяко от тях може да спре инфекция като попречи на определен щам бактерии да проникне в червата.
За разлика от антителата, олигозахаридите могат да защитят бебето от бактерии или вируси, на които майката никога не е била изложена.
Нещо повече -  олигозахаридите са само една от съставките на кърмата. Има и така наречените гликопротеини и гликолипиди, които спасяват бебето от инфекции, като пречат на микробите да се прикрепят към клетките в червата.

За да се увеличат тези специални захари в кърмата не е нужно бъдещата майка да спортува интензивно. Достатъчно е всеки ден да ходи пеш и с по-бърз ход. 

Коментари
Последни видеа