Без кафе в първите седмици на бременността

2 чаши на ден носят риск от спонтанен аборт

16 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

От години се спори дали бременните могат да пият кафе и носи ли това риск за бебето в утробата. Ново проучване откри неподозирана досега опасност от кофеина не само в кафето, но и в чая.
Експерти от националния институт по здравеопазване на САЩ твърдят, че употребата на 2 и повече чаши напитка, съдържаща кофеин, повишава риска от спонтанен аборт.
Бебето в утробата е особено чувствително към кофеина в първите 8 седмици на бременността. Според специалистите дори и по-малки количества могат да се отразят негативно като повишават опасността то да се роди с тегло под нормата.

Жените обикновено се отказват от кафето, още докато планират да забременеят. Все пак има малък процент от тях, които не могат да се лишат от ароматната напитка. Предупреждението важи за тях както и за любителките на чая .
В проучването били включени над 1000 жени, планирали бременността си през 2007-2011 година. Учените проследили състоянието им в зависимост от хранителните навици. Резултатите и заключенията от проучването са представени по време на конгрес на Американската асоциация по репродуктивна медицина (ASRM).

Мона Василева

Коментари
Последни видеа