Искате щастлив тийнейджър, осигурете му 1 час сън повече сутрин

Недоспиването го поддържа в състояние на джет лаг, увеличава риска от депресии

09 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ако тийнейджърът ви е намръщен и вечно недоволен, го оставете сутрин да поспи по-дълго. Подрастващите се чувстват по-щастливи и спокойни, ако им осигурим 1 час сън сутрин в повече.

Допълнителният час сън намалява нервното напрежение с 25%, а тревожността с 32%. Освен това подрастващите, които са се наспали добре, не се чувстват нещастни и не мислят толкова често колкото преди, че бъдещето им няма перспектива. Това са изводите от мащабно проучване на екип от Университета в Минесота, под ръководството на Арон Бергер, публикувано в списание Sleep Health. 
Учените анкетират над 2000 ученици за часа, в който вече си лягат и стават сутрин. След това правят и тест за 6 симптома на депресия, които учените наблюдават. Анализът на данните сочи, че когато се наспят, подрастващите по-малко нервничат и като цяло се чувстват по-щастливи, а 5 от признаците на депресия са по-слабо изразени.

Учените са на мнение, че твърде ранното ставане сутрин, нарушава работата на вътрешния биологичен часовник и се отразява негативно на способността на главния мозък да регулира емоциите. Много подрастващи, които трудно заспиват към 23:00 часа вечер, а се налага да станат сутрин преди 7:00 часа, постоянно се намират в състояние на джет лаг ( когато човек преминава през няколко часови зони).

“Въпреки, че не е новина, ние потвърдихме колко важно е подрастващите да спят достатъчно, за да може да са във форма. И нормата за тях е 8-10 часа в денонощие особено, когато ходят на училище“, коментира Бергер пред  The Daily Mail. 
Резултатите от новото изследване потвърждават изводите от предишно проучване, направено през 2017 г. , когато екипът на Бергер даде предложение сутрешната смяна в училище да започва един час по-късно. Това, според учените, би спасило много ученици от психични разстройства и от различни зависимости.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа