Израелски лекар: Детският организъм има удивителната реакция към Covid-19

Боледуват много по-леко от възрастните. Защо

15 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock 

Децата боледуват по-леко от коронавируса, дори ако са с хронични заболявания. Боледуват рядко и, когато са в постоянен контакт със заразени и болни, каза д-р Яков Беркун, завеждащ Педиатрията в йерусалимския медицински център „Хадаса“.

Въпреки, че мнението му не съвпада с това на много учени, той твърди, че техните изследвания категорично доказват, че децата изключително рядко се явяват преносители на вируса и практически не заразяват околните.

Тайната е в имунитета

Според д-р Беркун, причината да удивителната реакция на детския организъм спрямо вируса е свързана с начина, по който работи имунитетът.
„При децата имунната система не е достатъчно развита ... И видимо, тази част, която все още не е развита, не е нужна за борба с коронавируса. А вроденият имунитет  е много по-ефективен  в този случай“ , каза д-р Яков Беркун.
Педиатърът обясни, че вирусът попада в организма чрез определени рецептори, които при децата са малко на брой. Освен това реакцията на тези клетки при тях е доста по-слаба.

Личен опит

Лекарят обясни, че от началото на епидемията той е бил свидетел на необичайни случаи, когато семейство с 10-12 възрастни се заразява, а децата – не.

„Повечето деца не се заразяват. Това е необяснимо явление. Когато се намираш в една къща с толкова много хора и част от тях са болни, а децата не се заразяват. Това е чудо."
По думите на лекаря, дори ако децата са със заболявания като астма, боледуват по-леко от COVID-19. Има обаче единични случаи, когато коронавирусът причинява тежко заболяване и при деца, без никакви хронични заболявания.

 

Коментари
Последни видеа