Коронавирус и бременност - какво е известно на науката до момента

Главното: без паника, често мийте ръце си

11 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iSock

За бременните обстановката тази година никак не е спокойна - в края на зимата дойде първата вълна на грипа, след нея и втора – този път с вирус тип Б, а след това се добави и новият корнавирус.
Малко е известно засега как евентуална инфекция с COVID-19 би се отразила на бременните. Според медицинската статистика бременните обикновено по-тежко прекарват грипа и всички инфекции на дихателните пътища, в сравнение с тези жени, които не очакват дете. Това е така, защото бременността влияе на имунната система, а колкото повече нараства плодът в утробата, толкова натоварването на белите дробове на бъдещата майка се увеличава и на организма му е трудно да се бори с вируса.
Въпреки, че данните, които са събрани за коронавируса до началото на март 2020 година са оскъдни, няма основание да се смята, че болестта и възможните усложнения ще са повече.
Това са изводите, публикувани в доклада на Световната здравна организация в края на февруари.

Анализът от информацията за 147 бременни, заразени с коронавирус сочи, че тежки симптоми са имали 12 от тях (8%) , а само на една състоянието е било критично. Всички останали са прекарали инфекцията относително леко.
Още е много рано да се каже как болестта се отразява на майка и на бебето.
Според резултати от неголямо проучване публикувано на 12 февруари в престижното научно издание The Lancet, 9 новородени, чийто майка са се заразили с коронавирус в края на трeтия триместър на бременността, са се родили здрави и в кръвта им вирус не е открит.

Истината е, че лекарите са предприели специални мерки, за да предотвратят предаване на заразата от майката на плода, всички майки са родили със секцио, а веднага след това бебета са били изолирани.

„За радост смятаме, че вирусът не се предава по „вертикала“ от майката към плода“, каза един от авторите на проучването, епидемиологът Уей Чан от северозападния университет на САЩ. Засега обаче проучванията са малко и учените не са проследили какво се случва, ако майката се зарази в първи или във втори триместър на бременността.
И понеже засега няма разработена нито ваксина, нито специфични лекарства за лечение вирусните пневмонии, които COVID-19 причинява, единственото, което се препоръчва като профилактика е ръцете да се мият старателно със сапун и вода и да се избягва контакт с болни.
За бъдещите майка са полезни разходки на чист въздух, правилно хранене и спокойствие – да не се поддават на паника и стрес, което доказано руши имунитета.
На въпроса дали бременните трябва да носят защитни маски, когато излизат от дома си, специалистите в един глас отричат и твърдят, че няма никакъв смисъл.

Коментари
Последни видеа

Красива есен

31 октомври 2020 г.