Лоши бактерии в червата – лошо поведение

Микробиомът може да обясни защо детето се държи лошо

24 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Проблеми с добрите бактерии в червата на детето могат да са причина за някои отклонение в поведението му. Ново проучване доказа, че микробиомът понякога диктува как да се държи малчуганът.

През последните години учените активно изследват флората на червата – всички бактерии, вируси и гъбичка, които населяват стомашно-чревния тракт. От тяхното количество и преди всичко от разнообразието им зависи имунитетът, защитата от много болести и то не само на храносмилателната система.

Сега стана ясно, че микробиомът на червата влияе не само на физическото, но и на психичното здраве, и дори може да диктува детското поведение.
Учените установиха, че ако децата въобще не слушат родителите си и не се съобразяват със строгите предупреждения, не е нужно да бъдат наказвани. Преди всичко трябва да се направи оценка на разнообразието на микроорганизми, които населяват червата и храносмилателната им система.
Учените изследват деца на възраст от 5 до 7 години. Така доказват връзката между бактериите, които населяват червата и поведението им, пише The Health Site.

„Детството е основен формиращ период в поведенческото и в биологично развитие, което може да се промени към по-добро или па-лошо според въздействието на външни условия – пише Том Шартън, водещ експерт от университета в Орегон. И обяснява: „Детското развитие се диктува от гените, от външните фактори, но също така и от колониите с микроорганизми вътре и извън организма им. В микробиома на червата има около 10 трилиона микробактериални клетки от приблизително 1000 различни видове бактерии, които оказват влияние и на поведението“ обяснява Шартън.

 

Коментари
Последни видеа