Месечният цикъл предразполага към болести

Кои органи са по-уязвими

07 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Месечният цикъл прави жената по-уязвима и увеличава риска от някои болести, физически травми и увреждания – всички те са свързани с нивото на хормоните. А най-чести са травмите на гръбнака.

„Ние установихме, че рискът от различни травми при жените е пряко свързан с колебанията в нивата на хормоните. А те се отразяват зле върху сухожилията и мускулите“, обясняват специалисти.

В средата на цикъла рязко намалява нивото на естроген, който дава устойчивост и здравина на мускулите и сухожилията. Затова в този отрязък от месеца жената усеща силна слабост, ставите ѝ са чувствителни, а рискът от увреждания нараства.
В края на месечния цикъл в организма ѝ се покачват нивата на друг хормон – релаксин. И тогава рискът от изкълчвания, навяхвания както и от други мускулни травми се увеличава.
Това трябва да знаят всички, които спортуват и се поддържат дори с нежни спортове като йога и каланетика, предупреждават лекарите.

Здравето на жената е пряко свързано с цикъла. Тя често не може да си обясни, защо и най-малкото движение, като например наклон на страни при йога, може да причини силна болка и дори травма. Това е така заради диктата на хормоните, които правят ставите и мускулите по-податливи на увреждания.

Източник, превод Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа