Над 300 заразени с нилска треска в Гърция

Ако планирате посещение в южната ни съседка, вземете предпазни мерки

19 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Туристите, които планират почивка в Гърция това лято, трябва да са особено внимателни и да се пазят от комарите. Здравите власти на Гърция бият аларма за бум от заразени с опасната западнонилска треска – болест разпространявана при ухапване от комар. Вече има над 300 регистрирани случаи.
Най-засегнати са Солун и районите около Атика и Атина, както и селските райони, пише The Daily Mail.

"Все още е рано за разпространение на западнонилска треска в България, късно е обаче за обработка на водоемите, това трябваше да се случи в края на зимата, за да се избегнат ятата с комари." Това коментира пред на БНТ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.
У нас такива случаи се регистрират в разгара на лятото - през юли и август. Регионите с голяма циркулация на вируса са по Дунав - най-вече Русе и Силистра, от останалите най-рискови райони са Варна и София област, обясни проф. Христова

 80% от случаите инфекцията протича без симптоми и не води до никакви неблагоприятни последствия. В 20 процента има грипоподобни признаци, а по кожата се явява обрив, който преминава от само себе си. Заразата обаче обаче може да бъде смъртоносна. Миналата година в Гърция са умрели 50 души. 
Ваксина срещу нея няма.
Човек се заразява при ухапване от комар.
Вирусът е пренесен в Гърция от мигриращи птици, съобщават здравните власти. Те съветват всеки да ползва репеленти, да се носят дрехи с дълги ръкави и дълги панталони дори и в горещото и време, за да се предпази от ухапване. Да не се посещават заблатени места и да не се стои в близост до водата, където има комари.

А всички туристи, които влизат в Гърция, ще получават на летището брошури със съвети как да се предпазят от заразата.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа