Отделят се токсини, които проникват навътре
Илюстрация: Shutterstock
Ако върху кората има много малко петно от едва започнал процес на гниене, е по-добре да не давате на детето този плод. Без значение дали това е месестата част или само кората е засегната, това е опасно за здравето. Испански специалисти съветват да се откажем напълно от такива плодове, пише испанското издание lavanguardia.
Някои родители просто изрязват загнилия участък, а здравата част използват. Подобна икономия е заплаха за здравето.
„Проблемът е в това, че в процеса на гниене, в плода се отделят микотоксини. Те могат да проникнат навърте и в здравата част“, обясняват учените. Нищо не издава опасната промяна – нито има подозрителен мирис, нито цветът е различен.
„Тези вещества се отделят от вид гъбички, които не миришат, нямат и вкус. Въпреки това те могат да доведат до хронична интоксикация със сериозни последствия за здравето", обяснява Роза Порсел, изследовател от Политехническия университет във Валенсия.
Най-опасни за здравето са загнилите ябълки, твърди Порсел. С такива плодове не бива са се правят нито компоти, нито сладкиши.
Защото термичната обработка не може да неутрализира токсините.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари