Ново проучване: Децата са по-устойчиви на COVID-19

Британски учени с възможно обяснение

18 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Имунната система на децата често се среща с коронавирусите, борейки се с обикновените простуди и е свикнала с тях. Затова те боледуват по-леко и от COVID-19 в сравнение с възрастните.

Четири относително безвредни коронавируса причиняват различни и простуди и грипоподобни заболявания.
Годишно човек боледува от тях 2 до 4 пъти. Децата много по-често - средно 12 пъти в годината. Затова, според учените, те имат повишена устойчивост и спрямо COVID-19, каквато възрастните не притежават.
Британски учени от Оксфордския университет смятат, че реакцията на организма спрямо COVID-19 зависи от съществуващия имунитет спрямо всички разновидности на коронавирусите. Те допускат, че много деца и младежи, които са се срещали с коронвирусите, имат в организма си Т-клетки. Именно тези клетки дават допълнителна защита към патогените.
След 30-35-годишна възраст количеството на тези клетки, които са свикнали да атакуват коронавирусите, рязко намалява. Затова децата са защитени от COVID-19 много по-добре от възрастните, пише The Daily Mail.

Детският организъм разпознава вируса, като нещо съвършено ново и непознато. Т-клетките се нахвърлят на него и го унищожават до тогава, докато той не предизвика някакви тежки последици. Приема се , че 30% от всички простудни заболявания се дължат на коронавирусите. Засега обаче не се знае какъв процент от простудните заболявания се пада на бета-коронавирусите, които провокират най-тежките инфекции на горните дихателни пътища при бебета и възрастни.
Последни проучвания сочат, че имунитетът към короновируса може да се съхрани в продължение на 17 години.

 

Коментари
Последни видеа