Откриха най-успокояващата музика на света

Пуснете си тази анти-стрес мелодия, за да свалите напрежението

29 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всеки се опитва да управлява нивото на стрес и тревожност по различен начин. Когато нещата не вървят в личния живот или в работата, прибягваме до различни трикове и техники, с които да се отпуснем. И ето един начин, който, според британски невролози гарантирано успокоява напрежението - една мелодия, обявена от учените за страхотно релаксиращо средство, разказва Мениджър нюз.

Те накарали участниците в своето изследване да решават трудни задачи, които увеличават нивото на стрес. В това време им пускали различни песни и измервали тяхната мозъчна активност, сърдечна честота, кръвно налягане и скорост на дишане.

Според д-р Дейвид Люис-Ходжсън от Mindlab International, която провежда изследването, една определена мелодия е въздействала по-особено успокоителен начин.

Интересното е, че тази музика е композирана именно с идеята да ни пренесе в състояние на изключителна релаксация. При създаването ѝ музикантите от Marconi Union си партнират със звукови терапевти, за да аранжират ритъма и баса, така че получената мелодия да забави сърдечната честота и да понижи кръвното налягане на слушателя, като в същото време намали хормоните на стреса.

Резултатът от експеримента е красноречив - чуйте Weightless - тази композиция е намалила общата тревожност на участниците с 65 процента.

Как ви въздейства?

 

 

Коментари
Последни видеа