Повторна ваксина срещу коклюш на 12 години

Имунната защита на подрастващите намалява

25 април 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Новият имунизационен календар, който се подготвя, предвижда включването на още една допълнителна ваксина срещу коклюш.  Досега се правеше една - на 1,6-годишна възраст, но защитата, която тя създава не е трайна. Затова се налага на 12-години имунизацията срещу дифтерит-тетанус-коклюш да се повтори, обясниха епидемиолози на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката в Старосел, организиран от Българското дружество по иновативна медицина.  

Дори човек да е преболедувал като дете, може пак да се зарази с коклюш.  Коклюшът е сред тези инфекциозни заболявания,  срещу които не се изгражда доживотен имунитет. Дори тези, които са били имунизирани със съществуващите преди 2010 година по-стари ваксини, не са защитени. А заболеваемостта у нас от 1974 година до сега се увеличава“,  обясни проф. Йорданка Стоилова от Медицинския университет в Пловдив.   

Снимка: авторът

И, ако възрастните в къщи кашлят повече от 2 седмици, е добре да потърсят компетентна консултация. Защото, докато се радват на внучето си и кашлят, могат да го заразят, преди да е ваксинирано.

Кърменето пази до 1,6 години

Антителата в майчиното кръвообращение са 3 пъти повече и те пазят бебето от зараза. Когато се кърми, голяма част от майчините антитела преминават в детето и го защитават от инфекцията, докато навърши една година и половина, когато идва време да се направи и първата имунизация.

Коклюшът е силно заразен. Един кашлящ може да зарази 17 други, които не са ваксинирани или вече са със слаб имунитет. Заразата се причинява от бактерия, която се предава много лесно по въздушно-капков път, обясни  проф. Стоилова.

Кашлица през лятото

Коклюшът е по-чест през топлите месеци, за разлика от простудните заболявания.
Раазпознаването му обаче е проблем, защото симптомите не са специфични и не подсказват, че става дума точно за магарешка кашлица. Обикновено тя започва с хрема и кръвоизлив в окото. Силната кашлица се изявява седмица по-късно и често диагнозата се бави, а през цялото време болният е силно заразен за околните.  Затова, лекарите съветват, ако през лятото човек кашля повече от 4 седмици, да се изследва.
Коклюшът е лечим, но е много опасен за кърмачета и малки деца, предупреди проф. Стоилова преди старта на  Европейската имунизационна седмица. Тази година тя е под мотото "Защитени заедно, #Ваксините Действат".
Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини. Данните са на Световната здравна организация.
Имунизационният календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа