Проф. Аргирова: Паниката е втори вирус. Два вируса едновременно - няма да понесем

Повечето заразените с COVID-19 няма да се разболеят, а ще изградят защита

21 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

„Всяка епидемия си има свой живот и крива. Ние вървим стръмно нагоре, за да стигнем върха. Ще го разберем, когато броят на нови случаи започне да намалява”, каза вирусологът проф. Радка Аргирова пред  NOVA.

„Виждам, че сред колегите се появява малко паника и страх. Бих искала да им напомня, а те много добре знаят това, че паниката е втори вирус. Два вируса едновременно - няма да понесем. Страхът не е обоснован. Обоснован е само ако няма предпазни облекла. Ръкавици и маска са достатъчни за обикновения случай. Ако се взема проба или се прави манипулация , е необходимо да има и шлемове и костюми, това се знае”, каза тя.

Самата тя години наред е изследвала и работила по проблемите на СПИН. „Тогава бях в центъра на събитията. Но не съм забелязала такава паника. Тя действа много лошо, защото води напълно нереално представяне на ситуацията и оттам решения, които не са адекватни”, подчерта тя. 
Вирусоложката обясни, че всеки грип си има своите усложнения, а при възрастни хора заболяването протича по-тежко. Това обаче не е повод за паника.

По нейните думи темпът на нарастване на броя на случаите в България е по-скоро очакван. Тя поясни, че при много хора заболяването протича леко и те не търсят лекарска помощ. А от тези, които я търсят, не всички се изследват за коронавирус. След това идват заразените, които са дали положителни проби и накрая болните.
Според вирусоложката повечето заразените с Ковид-19 няма да се разболеят, а ще образуват антитела.
„Един вид ще направят една естествена ваксинация, колкото и лошо да звучи”, каза тя. 
Тя посочи, че в България, при около 110 положителни проби, реалният брой на преносителите на вируса е минимум три пъти повече.

„Разполагаме с обстоен доклад от Китай от средата на февруари и за хлорохиновия фосфат, и за авигана. Данните са, че от 4 до 6 дни, след постъпването на болния в болница, с всяко от двете лекарства той много сериозно се подобрява, а количеството на вируса. Много са важни тези китайски данни, защото те имат най-голям опит и в крайна сметка излязоха от епидемията”, заяви Аргирова. Тя е убедена, че страната ни много бързо може да възстанови производството на хлорохинов фосфат.

Проф. Аргирова припомни, че трябва да се поддържа висока хигиена в дома и офиса, защото вирусът живее дълго върху всички гладки повърхности, перила, парапети, компютърни клавиатури. Те задължително трябва да се дезинфекцират. А зеленчуци като репи и марули трябва да се измиват много внимателно с вода.
Разстояние от 2 метра е достатъчно, за да се избегне заразяване по въздушно-капков път.

 

 

Коментари
Последни видеа