Проф. Аргирова: Трудно е да се правят прогнози за коронавируса

Епидемията ще свърши навсякъде по света. И в България ще свърши

02 април 2020 г.

„В тази ситуация е малко трудно да се правят прогнози за коронавируса, но мисля, че най-вероятно в края на април и началото на май у нас ще дойде пикът на епидемията, а в края на май и юни откриването на новозаразени ще е далеч по-малко. Случаите ще са единични.
Застудяването е благоприятно за вируса. Застудяването обаче помага за спазването на карантината
“, каза проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология в разговор с журналиста Веско Дремджиев.

Според проф.Аргирова целта на лекарите не е била да уплашат хора, въпреки, че точно такъв ефект са постигнали. „ Хората просто чуха истината. Многократно чуха как стоят нещата и се надявам, че разбраха. За известно време мерките трябва да се спазват, за да може да излезем от тази наистина много неприятна ситуация“, съветва тя.

Епидемията ще свърши навсякъде по света

и в България ще свърши, категорична бе тя, но изказа опасения от 2 факта. 
Ще има единични случаи на заразени без симптоми. Ако са болни, ще са диагностицирани и ще се лекуват. Ако обаче нямат симптоми, ще са сред нас и ще разпространяват вируса.

„Докато вирусът циркулира в обществото, ще трябва да сме нащрек. Защото реално във всеки момент може да се заразим“, каза тя и предупреди, че може да има втори пик, и само бъдеща ваксина ще предотврати това.

Създаването на ваксина обаче е бавен процес, защото ваксините се слагат на здрави хора и трябва да са максимално безопасни. Затова преминават през много етапи на клинични проучвания и на тестване.
Добрата новина е, че засега този вирус не мутира.
Това дава надежда на всички учени, че в бъдеще ваксина ще има.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.