Проф. Мира Кожухарова: В България вече има епидемия от морбили

На седмица се регистрират около 20 нови случая

12 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година, съобщи бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред bTV.
Тя обърна внимание, че епидемията от морбили продължава да се разпространява и то в летния сезон, което не е типично за заболяването.
Данните сочат, че на седмица се регистрират около 20 нови случая.

Най-много са болните в София град и София област - към 700. Предимно са деца до 9-годишна възраст - 80%. Това означава, че тези деца не са ваксинирани. 
„Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на това, защото е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас“, каза още проф. Кожухарова.

Няма място за тревога за западнонилската треска според епидемиоложката. За да се избегне потенциално заразяване, трябва да се използват репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода.
Най-сериозното усложнение от заразяването с вируса е засягане на централната нервна система, което обаче е изключително рядко.

„Може да стане смъртоносна в много редки случаи - под 1% при хората, при които въобще се развива това заболяване. Характерно за тази инфекция е, че е повечето хора, като се срещнат с вируса, изобщо не реагират по никакъв начин и не се разболяват. По-висок е рискът при хората над 60-годишна възраст“, каза проф. Кожухарова.

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа

Без любов

22 ноември 2019 г.