Промени в имунизационния календар

Въвеждат реимунизация срещу коклюш на 12 г.

10 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Здравното министерство въвежда няколко промени в действащия в момента имунизационен календар.
От три на два намаляват приемите на основната имунизация с пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст, с Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България.

Заедно с това отпада проба Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст, но се въвежда реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст.
Досега се правеше една ваксина на 1,6-годишна възраст, но защитата, която тя създава не е трайна. Затова се налага на 12-години имунизацията срещу дифтерит-тетанус-коклюш да се повтори, обясниха епидемиолози

 Промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на Световната здравна организация и европейските норми.
 
От Здравното министерство предупреждават, че са зачестили сигналите за насочване от страна на общопрактикуващи лекари на деца, подлежащи на проба Манту и имунизация срещу туберкулоза, към специализирани лечебни заведения.
От ведомството напомнят, че здравното министерство осигурява безплатни БЦЖ ваксини и такива срещу туберкулоза само за децата, имунизирани от личните лекари, докато в специализираните лечебни заведения тези ваксини се заплащат.
В тази връзка се въвежда изискването общопрактикуващите лекари да осигуряват обучено медицинско лице за извършване на проба Манту и имунизация/реимунизация срещу туберкулоза.

Коментари
Последни видеа